2017. december 17.
Lázár napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A friss gyümölcs és a habos-könnyű, bársonyos állagú túrókrém remek párost alkot, amely kellemesen harmonizál a liszt nélkül, csupán mákkal és mogyoróval sütött tortalap különösen finom ízeivel. Amúgy a mák és a túró hagyományosan kedvelt hozzávalói a bajor és a valahai monarchiás konyhának – számtalan finomabbnál finomabb kalács, gombóc, pite is készíthető ebből a remek párosból.


Fotó: Hemző Károly

Mákos túróhabtorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A mákos alaphoz:
  • 3 tojás
  • 40 g kristálycukor
  • 70 g vaj/margarin
  • 70 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 70 g darált mák
  • 40 g hámozatlan, darált mogyoró
  • A túrókrémhez:
  • 15 g (1,5 tasak/9 lap) zselatin
  • 3 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 1 (bio)citrom héja és leve
  • 500 g krémtehéntúró
  • 5 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 2 nektarin
  • 200 g muskotályszőlő
  • 2-3 ek. citromlé
  • 2 tasak szintelen tortazselépor
  • 100 g porcukor
  • 2,5 dl félédes fehérbor
A
B
C
D
E
F

1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A mákos tortalaphoz 3 tojásfehérjét 1 csipet sóval és az apránként beleszórt a kristálycukrral kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, aztán egyenként hozzáadjuk a 3 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a mákot és a mogyorót, végül több részletben a tojáshabot.

2. A tortaformába öntjük-simítjuk a masszát (A), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük (először feljön magasra a tészta, aztán összeesik, ez a természete!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni. A tortakarikát és a fémlapot elmossuk, a forma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral, végül belefektetjük a mákos lapot.

3. A túrókrémhez beáztatjuk a zselatint 1 dl (a zselatinlapkat 1 liter) hideg vízbe. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a citrom átszűrt levével, majd a túróhoz adjuk (B). A zselatint éppen csak felolvasztjuk (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), erőteljes mozdulatokkal egyenként hozzákeverünk 3 kanál túrókrémet, és a krém egészéhez adjuk.

4. A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben, kíméletesen beleforgatjuk a túrókrémbe (C), majd a tortaformába szedjük, tetejét elsimítjuk (D). 8 órára betesszük a hűtőszekrénybe (1 óra múlva megköt annyira, hogy alufóliával lazán betakarhatjuk).

5. A díszítéshez tálalás előtt másfél órával a megmossuk a gyümölcsöket. A nektarinokat gerezdekre szeljük (E), azonnal citromlébe forgatjuk, hogy meg ne barnuljanak, majd lecsepegtetjük, és körkörösen kirakjuk velük a torta tetejét, a szőlőszemekkel pedig a torta szegélyét és közepét (F).

6. A tortazseléport elkeverjük a porcukorral, 1/4 liter hideg vízzel és a fehérborral. A felhasználási javaslat szerint felolvasztjuk, és bevonjuk vele a torta tetejét. Hagyjuk kihűlni, majd további 1 órára hidegre tesszük.

7. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát, lehántjuk az oldaláról a sütőpapírt, az alján lévő sütőpapír segítségével lapos tálra húzzuk, majd 2 tortalapáttal megemelve óvatosan kihúzzuk alóla a sütőpapírt is.

Tippek:

– Lefedve, a hűtőszekrényben tárolva sokáig elálló, nagyon kiadós édesség. Díszítés nélkül ragyogóan tűri a mélyhűtést! Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (4-6 óra), majd tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítjük, és bevonjuk tortazselével.
– Bármely egyéb gyümölccsel vagy annak befőtt-, sőt némelyiknek mélyhűtött változatával is készíthetjük (pl. málna, szeder, ribizli, áfonya), de mindenképpen érdemes a színek kontrasztjára, illetve harmóniájára ügyelni.

Italajánlat:

Desszertbor vagy édeskés pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 10 óra dermedési idő

Energiatartalom:

317 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Bécsi
krumplisaláta

Tejszínes-gombás
galuska

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Mini sajtnyársak

Zöldségleves májgaluskával

Almás-szőlős
sajtsaláta

Epres
Pavlova-torta

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Meggyes
Pavlova-torta

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Szőlős-almás
szárzellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: