2017. október 23.
Gyöngyi napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Ehhez az ételhez a nagy szemű, illatos, telt zamatú csemegeszőlő
a legalkalmasabb, amely remek együttest alkot a borral párolt-sült sertéshúshoz
annyira illő füstölt szalonna, rozmaring és fokhagyma markáns ízével.


Fotó: Hemző Károly

Szőlős
sertéssült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 ág rozmaring (20 cm-es)
  • 800 g kicsontozott, sovány sertéstarja (mangalica)
  • só, bors
  • 6-8 szelet bacon
  • 4 ek. olaj
  • 1,5 dl félszáraz fehérbor
  • A körethez és a mártáshoz:
  • 600 g fehér és vörös csemegeszőlő vegyesen
  • 2+1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. borecet
  • 4 dl testes vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 600 g burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 dl tej
A
B
C
D
E

1. A fokhagymafejeket alaposan megmossuk, hámozatlanul kettévágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, a rozmaringot leöblítjük. A húst megmossuk, sonkaszerűen megkötözzük (A), bedörzsöljük sóval, majd behúzzuk a zsineg alá a rozmaringágat (B). Sütőedénybe fektetjük, meghintjük frissen őrölt borssal, mellédobjuk a kettévágott fokhagymafejeket és a vastag gerezdekre szelt hagymákat, tetejét betakarjuk a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a bort (C), aztán lefedjük, és 180 °C-os sütőben puhára pároljuk (1-1 és 1/4 óra), végül fedetlenül aranybarnára pirítjuk (20-25 perc).

2. Miközben a hús sül, a körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük.

3. A mártáshoz 2 ek. vajban/margarinban barnára pirítjuk a a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral, 1 csipet sót adunk hozzá, majd élénk tűzön, fedő nélkül a felére beforraljuk. Elkeverjük az étkezési keményítőt 2-3 ek. hideg vízzel, a mártáshoz öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.

4. A további körethez a burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. vajban/margarinban. A petrezselymet és a hús tetején sült szalonnából 4 szeletet felaprózunk.

5. A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejet, elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük, végül belekeverjük a hagymát, a felaprózott szalonnát és a petrezselymet (D), tálalásig melegen tartjuk.

6. A húst vágódeszkára fektetjük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, lábasba/serpenyőbe szűrjük, és átforrósítjuk benne a szőlőt (E). Lehántjuk a zsineget a húsról, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. A pecsenyelével és a sült hagymával-fokhagymával együtt körészedjük a szőlőt, a bormártást és a petrezselymes-hagymás burgonyapürét pedig külön tálban kínáljuk.

Tippek:

Melegen is szépen-szabályosan, morzsolódás nélkül tudjuk szeletelni a húst, ha elektromos kést használunk (a kötözőzsineget előzőleg célszerű eltávolítani). A pecsenyevillát ne szúrjuk bele a húsba, mert kifolyik az értékes húslé, inkább csak a tetejére szorítva rögzítsük.

Italajánlat:

Félszáraz rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

973 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Halkrémhab
retekpikkellyel

Illatos hússal
töltött cukkini

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Spenótos
rakott krumpli

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Tökmagos-
sajtos stangli

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Szerencsegomba
tojásból

Bécsi
krumplisaláta

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Krumplipüré-
sütőtök köret
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: