2017. augusztus 23.
Bence napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A klasszikus muszaka olajban elősütött padlizsánnal készül, amitől
egy kicsit nehéz-tömény lesz. Érdemes kipróbálni ezt a valamivel
könnyebb, ugyancsak finom változatot, amelynek a fűszeres, főtt
karfiol (vagy fele részben brokkoli) az „ízadója”.


Fotó: Hemző Károly

Karfiolmuszaka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb fej (kb. 1 kg) karfiol
  • 1 ek.+1 kk. zöldséges ételízesítő
  • 1 babérlevél
  • 800 g burgonya
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárzeller
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 300 g darált hús (sertés és marha vegyesen)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1/4-1/4 kk. szárított oregánó, bazsalikom és rozmaring
  • 1,5 dl tej
  • 50 g+diónyi vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 80 g gouda sajt
  • szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 2 szál petrezselyem

1. A karfiolt megtisztítjuk, nem túl nagy rózsákra bontjuk, leöblítjük. 1 ek. ételízesítővel felforralunk 7 dl vizet, beledobjuk a karfiolt és a babérlevelet, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, a főzőlét megtartjuk.

2. A burgonyát, a sárgarépát, a hagymát, fokhagymát és a szárzellert meghámozzuk, illetve megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát nem túl apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben 15 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük.

3. A hagymát és a fokhagymát finomra, a sárgarépát és a szárzellert apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beleforgatjuk a darált húst, élénk tűzön, folyamatosan keverve morzsásra-sápadtra pirítjuk (2-3 perc). Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, 2 perc múlva a sárgarépát és a zellert, aztán a paradicsompürét, a fűszereket, 1/2 kk. ételízesítőt, végül 1,5 dl vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve 10-12 percig pároljuk.

4. A mártáshoz a tejhez öntünk 3,5 dl karfiollét (összesen 5 dl-re van szükségünk). 50 g vajban/margarinban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, apránként hozzáadjuk a tejes karfiollét, simára eldolgozzuk, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük (2 perc). Lehúzzuk a tűzről, belereszeljük a sajtot, valamint egy kevés szerecsendiót, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Langyosra hűtjük, végül belekeverjük a tojássárgákat.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal egy csinos, mélyebb tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni). Aljára terítjük a burgonyát, aztán a húsragu és a besamel fele, a karfiol, a maradék húsragu és besamel következik. A forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (40 perc). Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), majd az apróra felkockázott paprikával és a vágott petrezselyemmel meghintve kínáljuk.

Változatok:

– Burgonya helyett készíthetjük 400 g főtt rövid tésztával is (pl. penne, fusilli, macaroncini, farfalle).
– A húst el is hagyhatjuk, de akkor emeljük meg a burgonya és a zöldségek mennyiségét.

Megjegyzések:

A muszaka műfaji kategória - Délkelet-Európában ezen a néven emlegetnek minden olyan egytálételt, amely egy- vagy többféle zöldséggel, gyakran darált (főleg birka-) hússal rétegezve, besamellel vagy tojásos tejföllel megöntözve, általában juhsajttal gazdagítva, a sütőben készül. A változatoknak csak a fantázia szabhat határt.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehér- vagy vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

699 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Gazdag rizssaláta
tojással

Húsos
lilahagymatorta

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Vegyes
nyári rakottas

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Mexikói fasírt

Tésztában sült
vagdalt

Spenótos
palacsintatorta

Almás-gombás
rakott krumpli

Spenótos
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: