2017. október 20.
Vendel napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A klasszikus muszaka olajban elősütött padlizsánnal készül, amitől
egy kicsit nehéz-tömény lesz. Érdemes kipróbálni ezt a valamivel
könnyebb, ugyancsak finom változatot, amelynek a fűszeres, főtt
karfiol (vagy fele részben brokkoli) az „ízadója”.


Fotó: Hemző Károly

Karfiolmuszaka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb fej (kb. 1 kg) karfiol
  • 1 ek.+1 kk. zöldséges ételízesítő
  • 1 babérlevél
  • 800 g burgonya
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál szárzeller
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 300 g darált hús (sertés és marha vegyesen)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1/4-1/4 kk. szárított oregánó, bazsalikom és rozmaring
  • 1,5 dl tej
  • 50 g+diónyi vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 80 g gouda sajt
  • szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 2 szál petrezselyem

1. A karfiolt megtisztítjuk, nem túl nagy rózsákra bontjuk, leöblítjük. 1 ek. ételízesítővel felforralunk 7 dl vizet, beledobjuk a karfiolt és a babérlevelet, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, a főzőlét megtartjuk.

2. A burgonyát, a sárgarépát, a hagymát, fokhagymát és a szárzellert meghámozzuk, illetve megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát nem túl apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben 15 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük.

3. A hagymát és a fokhagymát finomra, a sárgarépát és a szárzellert apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beleforgatjuk a darált húst, élénk tűzön, folyamatosan keverve morzsásra-sápadtra pirítjuk (2-3 perc). Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, 2 perc múlva a sárgarépát és a zellert, aztán a paradicsompürét, a fűszereket, 1/2 kk. ételízesítőt, végül 1,5 dl vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve 10-12 percig pároljuk.

4. A mártáshoz a tejhez öntünk 3,5 dl karfiollét (összesen 5 dl-re van szükségünk). 50 g vajban/margarinban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, apránként hozzáadjuk a tejes karfiollét, simára eldolgozzuk, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük (2 perc). Lehúzzuk a tűzről, belereszeljük a sajtot, valamint egy kevés szerecsendiót, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Langyosra hűtjük, végül belekeverjük a tojássárgákat.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal egy csinos, mélyebb tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni). Aljára terítjük a burgonyát, aztán a húsragu és a besamel fele, a karfiol, a maradék húsragu és besamel következik. A forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (40 perc). Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), majd az apróra felkockázott paprikával és a vágott petrezselyemmel meghintve kínáljuk.

Változatok:

– Burgonya helyett készíthetjük 400 g főtt rövid tésztával is (pl. penne, fusilli, macaroncini, farfalle).
– A húst el is hagyhatjuk, de akkor emeljük meg a burgonya és a zöldségek mennyiségét.

Megjegyzések:

A muszaka műfaji kategória - Délkelet-Európában ezen a néven emlegetnek minden olyan egytálételt, amely egy- vagy többféle zöldséggel, gyakran darált (főleg birka-) hússal rétegezve, besamellel vagy tojásos tejföllel megöntözve, általában juhsajttal gazdagítva, a sütőben készül. A változatoknak csak a fantázia szabhat határt.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehér- vagy vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

699 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 22 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 22 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztában sült
vagdalt

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Spenótos
palacsintatorta

Mexikói fasírt

Fasírtmuffin

Tatárbifsztek

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Tésztával töltött
padlizsán

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: