2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Szilvás
gyümölcsrizskehely

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 1 vaníliarúd
  • 40+80 g kristálycukor
  • 1/2 (bio)citrom héja és leve
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 5 dl tej
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 600 g magvaváló szilva
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 4 ek. szilvapálinka
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. mandulaforgács
  • néhány citromfűlevél

1. A  vaníliarudat  felhasítjuk, késheggyel kikaparjuk belőle a pépet, majd 40 g kristálycukorral, az ujjnyi széles csíkokra vágott citromhéjjal, valamint a vajjal/margarinnal együtt mindkettőt a tejhez adjuk és felforraljuk.

2. Beleszórjuk a rizst, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük (20 perc). Eltávolítjuk belőle a vaníliarudat és a citromhéjat, majd hideg vízbe állítva kihűtjük.

3. A szilvát megmossuk, félbe-negyedbe vágjuk, kimagozzuk. A bort felforraljuk a citrom átszűrt levével és 80 g kristálycukorral. Beletesszük a szilvát, megszórjuk a fűszerekkel, majd élék tűzön 5-8 percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 ek. hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak összeforraljuk (1 perc). Hagyjuk kihűlni, végül meghintjük a szilvapálinkával.

4. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, lapostányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben, lazán beledolgozzuk a rizsbe, aztán a szilvamártással felváltva-rétegezve 4 csinos kehelybe simítjuk (a mártásból jusson bőven a tetejére is!), és 2-3 órára behűtjük. Tálaláskor mandulaforgáccsal és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

517 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Szerencsegomba
tojásból

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Sajtos-sonkás
papucs

Majonézes
kínaikel-saláta

Sajtkrémes
mártogató

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Gombás táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: