2017. november 23.
Kelemen napja van

TORTÁK > Házias torták

 A körte, a mandula és a kakaó igen kellemes, úgyszólván klasszikus triót alkot. Mint minden piskóta jellegű massza, ez is a többszörösére nő sülés közben, hogy azután visszaereszkedjen tésztaágyába. Ha tüstént el nem fogy, igen sokáig eláll. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele!


Fotó: Hemző Károly

Kakaós
körtetorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 210 g finomliszt
  • 140 g fagyos vaj/margarin
  • 70 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 1 ek. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • vaj/margarin + liszt a formához
  • A töltelékhez:
  • 125 g finomra darált mandula
  • 50 g finomliszt
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 1 ek. kakaó
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 50+75 g porcukor
  • 125 g lágy vaj/margarin
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 ek. rum
  • Továbbá:
  • 2 ek. málna-vagy ribizlilekvár
  • 5-6 érett körte (1 kg)
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 kk. morzsacukor
A
B
C
D
E
F
G

1. Az omlós tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógéppel néhány másodperc az egész!). Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1/2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26-28 cm átmérőjű, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal, meghintünk liszttel (A), a felesleget kirázzuk belőle. Lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a tésztát, majd a formába terítjük, és rányomkodjuk az oldalára. Peremén átgurítjuk a nyújtófát, azaz a túllógó tésztaszegélyt levágjuk (B), alját villával megszurkáljuk. Középső bordamagasságra állított rácson 10-12 percig sütjük, hagyjuk kihűlni. A sütő hőfokát visszavesszük 180 °C-ra.

3. Miközben a tészta sül, elkészítjük a tölteléket: a mandulát, lisztet, sütőport, kakaót és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 75 g porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a habbal váltakozva a lisztkeveréket (C), végül a rumot (meglehetősen sűrű masszát kapunk).

4. Megkenjük a lekvárral az elősütött tészta alját, majd belesimítjuk a masszát (D). A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat karalábévájóval kiemeljük (E), és csillagformán a kakaós masszába nyomkodjuk (jól lecsepegetett befőttel is készíthetjük).

5. Megkenjük a tészta peremét tojássárgájával. A tésztahulladékot összegyúrjuk, kisujjnyi rudat sodrunk belőle, csigaszerűen feltekerve lapostányérra kanyarítjuk (így biztosan nem törik el), majd visszafelé tekerve a tészta peremére nyomkodjuk (F) és megkenjük tojássárgájával (G). Úgy, hogy csak a masszára jusson, megszórjuk a morzsacukorral, és 50-60 percig sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk kihűlni, azután lapos tálra vagy tálalásra alkalmas vágódeszkára emeljük, és menta- vagy citromfűbóbitával díszítjük.

Tippek:

– Morzsa-, avagy jégcukrot nagyobb élelmiszer-áruházakban, szupermarketekben vásárolhatunk, ennek híján hámozott, darabosra vágott mandulával, mogyoróval vagy pisztáciával is megszórhatjuk a torta tetejét.
– Rumsodót, forró csokoládéöntetet kínálhatunk hozzá, de anélkül is nagyon finom!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

279 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Erdeigomba-
torta

Rókagombás-
zöldséges muffin

Körtés-diós
zellersaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tatárbifsztek

Burgundiai
rokfortos körte

Rokfortos-körtés
köménysaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Zöldborsós-
sonkás muffin

Francia hagymás-
sonkás pite

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: