2017. augusztus 23.
Bence napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Az ínyencségnek számító szárnyasmájak kellemes színeket-ízeket varázsolnak ételeinkbe. A király, természetesen, a méltán legelőkelőbb helyre sorolt libamáj,
de állíthatom, hogy a megfelelő módon, azaz gyors-rövid pirítással kívül aranybarnára, belül rózsaszínre sütött csirkemáj sem sokkal marad el mögötte.
Az erősen aromás zsályával illatosított olaj jellegzetes, finom zamatot kölcsönöz
neki, amelyet még tovább fokoz az alma és a hagyma pikáns együttese.


Fotó: Hemző Károly

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 citrom
  • 100 g lilahagyma
  • 100 g sonkahagyma
  • 100 g vöröshagyma
  • rózsabors
  • 500 g csirkemáj (400 g szív nélkül)
  • 3-4 zsályalevél
  • 3+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/4 fej jégsaláta
  • 2 nagy zöldalma
  • 1 kk. kapribogyó
  • 1 szál petrezselyem
A
B
C
D
E

1. A citromokat megmossuk, levüket kinyomjuk. A hagymaféléket meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és 2-3 ek. citromlével, lefedjük, fél órát pihentetjük.

2. A csirkemájakat leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, leválasztjuk róluk a szíveket (A), az esetleges zöld-sárga foltokat, az epe nyomát kivágjuk, mert különben megkeserítik. A zsályalevélkéket leöblítjük, szárazra törölgetjük. Teflonbevonatú vagy öntöttvas-serpenyőben felhevítünk 3 ek. olajat, beletesszük a zsályaleveleket és a csirkemájakat (B). 4 perc múlva kidobjuk a zsályaleveleket, megfordítjuk a csirkemájakat, és további 2 percig pirítjuk. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot, hagyjuk kihűlni (C).

3. Közben leveleire bontjuk a salátát, megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, és falatnyi darabkákra tépkedjük. Az almákat megmossuk, felkarikázzuk, közepüket a legkisebb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a szeleteket elnegyedeljük-nyolcadoljuk (D), és meghintjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A kapribogyókat leszűrjük, lecsepegtetjük.

4. A legszebb csirkemájat félretesszük a díszítéshez, a többit 2x2 cm-es kockákra-darabokra vágjuk (E). A hagymát és az almát leszűrjük-lecsepegtetjük, a májjal együtt a salátalevelekhez adjuk, lazán összekeverjük, csinos tálba szedjük.

5. A serpenyőben lévő pecsenyealjhoz adjunk még 2 ek. olajat és a hagyma-alma levét, jól összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, citromlével savanyítjuk, frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük, és azon melegében a saláta tetejére szűrjük-locsoljuk. Tetejét a félretett csirkemájjal, a leöblített petrezselyemmel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Előételként, önálló fogásként kínálhatjuk. Friss kenyér, péksütemény illik hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

270 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

A leveles salátákról

Gazdag rizssaláta
tojással

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Waldorf-saláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: