2017. december 17.
Lázár napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Különösen finom-porhanyós pecsenyék „teremnek” Burgundiában,
ahol jó vörösborral, sok-sok zöldséggel és illatos füvekkel készítik a pácot.
A nemes zamatú hazai boroknak és harsogó zöldségeknek köszönhetően,
itthon is pompás párolva-sültet varázsolhatunk az asztalra.


Fotó: Hemző Károly

Tűzdelt marhapecsenye
paradicsommártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g marha marha-fehérpecsenye
  • A páchoz:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 300 g vegyes leveszöldség
  • 1 babérlevél
  • 10-15 szem feketebors
  • 7 dl testes vörösbor (pl. nagyburgundi, kékfrankos)
  • 150 g fehér füstölt szalonna
  • só, bors
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 kk. olaj
  • A mártáshoz:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 500 g paradicsom
  • 8-10 bazsalikomlevél
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, és mélyebb tálba/műanyag dobozba helyezett, nagyobb méretű, erős nejlonzacskóba tesszük. A páchoz a hagymát, fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, felaprózzuk, majd a babérlevéllel és a szemes borssal a húsra és köré szórjuk. Ráöntjük a bort, többszörös tekeréssel lezárjuk a zacskó száját (A), és 12-24 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A szalonnát jól behűtjük.

2. Sütés előtt fél órával beáztatjuk a római tálat hideg vízbe. A szalonnát hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Kivesszük a húst a pácból, szárazra törölgetjük, és az egyesével spékelőtűbe húzott szalonnacsíkokkal (B), a rostokkal párhuzamosan, sűrűn megtűzdeljük (C). Bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal.

3. A maradék szalonnát felaprózzuk, és nagyobb serpenyőbe szórva zsírjára sütjük. Belefektetjük a húst (D), és két kanállal vagy húslapáttal óvatosan meg-megforgatva (hogy az értékes lé a belsejében maradjon!), élénk tűzön körbepirítjuk. A pörccel és a zsiradékkal együtt áttesszük a lecsepegtetett római tálba. Leszűrjük a páclét, a zöldségeket és a kakukkfüvet a hús köré szórjuk (E), aláöntjük a páclé felét, aztán lefedjük, és hideg sütőben kezdve a sütést, 180 °C-on puhára pároljuk (kb. 2 óra) – félóránként belekukkantunk a tálba, ha elfőné a levét, további kevés páclével pótoljuk.

4. Leemeljük a tálról a fedelét, 200 °C-ra kapcsolva kissé megpirítjuk a húst, végül sűrűre beforraljuk a levét (további 20-25 perc). A pecsenyét vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva melegen tartjuk, 10 percig pihentetjük.

5. Miközben a hús sül, a mártáshoz megtisztítjuk és finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, üvegesre fonnyasztjuk az olívaolajban. A paradicsomot meghámozzuk, nem túl karcsú gerezdekre szeljük, a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és félrebillentett fedő alatt 10-15 percig rotyogtatjuk, levét csaknem teljesen elfőzzük. A bazsalikomleveleket leöblítjük, és (ollóval) beleaprítjuk a mártásba (F).

6. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk, és egyetlen hosszú csíkban alufóliára szórjuk. Megkenjük a húst 1 kk. olajjal, beleforgatjuk a petrezselyembe, majd nem túl vékonyan felszeleteljük. Tálra rendezzük, körészedjük a forró paradicsommártást, és azonnal tálaljuk. Burgonyapüré, rövid csőtészta illik hozzá.

Tippek:

Friss paradicsom helyett készíthetjük hámozott, felaprózott konzervparadicsomból is (400 g/doboz), amelyet levével együtt adunk a hagymához.

Italajánlat:

Száraz, testes vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc
+ 12-24 óra pácolás

Energiatartalom:

715 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Ringlis
töltött tojás

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Erdeigomba-
torta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Körtés-diós
zellersaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos papucs

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: