2017. december 13.
Luca napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Lencsés-
spenótos rizottó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g apró szemű lencse
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1+2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 doboz hámozott, felaprózott paradicsom (400 g)
  • só, bors
  • 1/4 kk. szárított oregánó
  • 1 babérlevél
  • 300 g spenót
  • 30+20 g vaj/margarin
  • 200 g kerek szemű rizs
  • 1 dl fehérbor
  • 5 dl zöldségleves (kockából)
  • 30 g reszelt parmezán sajt

1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 1 órára beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A hagymát finomra vágjuk. A mártáshoz megfonnyasztjuk az olajban a hagyma felét és 1 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot, sóval, borssal és az oregánóval fűszerezzük, majd félig lefedve 20-25 percig főzzük, melegen tartjuk.

2. Közben a lencsét só nélkül, a babérlevéllel ízesített áztatóvízben puhára főzzük (kb. 30 perc). A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, leveleit egészben hagyjuk.

3. A rizottóhoz 30 g vajban/margarinban megfonnyasztjuk a maradék hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Rádobjuk a rizst, átforrósítjuk, felöntjük a borral, élénk tűzön 1 percig főzzük. Apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a felforrósított zöldséglevest, puhára-ragacsosra főzzük, végül beleforgatjuk a spenótot. Lefedjük, a tűzről lehúzva néhány percig pihentetjük (amíg a spenótlevelek összesnek).

4. Leszűrjük a lencsét, a spenótos rizshez adjuk, lazán beledolgozzuk a maradék 20 g vajat/margarint és a reszelt sajtot. Utánasózzuk, borsozzuk, mélyebb tálba szedjük, paradicsommal, bazsalikommal díszíthetjük, és a külön tálkába szedett paradicsommártással kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 1 óra áztatási idő

Energiatartalom:

498 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgás
rizottó

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Kukoricás
sült paprika

Spenótos
omlett-tekercs

Padlizsán
pizzasütő módra

Spenótos-
tojásos rétes

Krumplipüré-
sütőtök köret

Spenótos
palacsintatorta

Spenótos-
lazacos gnocchi

Spenótos
rakott krumpli

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Babos zöldségragu
polentával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: