2017. december 17.
Lázár napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Vaníliás
körtegratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 púpozott ek. puha mazsola
  • 4+4 ek. körtepálinka
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 1/2 vaníliarúd
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
  • 4 kisebb körte
  • 2-3 ek. citromlé
  • 1 ek. porcukor
  • 4 szem cukrozott cseresznye vagy koktélcseresznye

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, tálkába szórjuk, meglocsoljuk 4 ek. körtepálinkával. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal/vajjal 4 lapos tűzálló tálkát-sütőformát. A sütőt előmelegítjük 220-225 °C-ra.

2. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a vaníliapépet, a tejhez adjuk, felforraljuk. Fém keverőtálban vagy habüstben kikeverjük a tojássárgákat a kristálycukorral, hozzáadjuk a pudingport, apránként a tejet, majd gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük, aztán belekeverjük a maradék 4 ek. körtepálinkát, és arányosan elosztva a tálkák aljára simítjuk.

3. A körtéket megmossuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, mindegyiket 8-10 gerezdre vágjuk. Azonnal citromlébe forgatjuk, majd lecsepegtetjük, forgószerűen a krém tetejére fektetjük, és megszórjuk porcukorral.

4. A forró sütőben 7-8 percig, (felforrósított grillsütőben 2-3 percig) csak addig sütjük, amíg a krém egy kissé megpirul. Kivesszük a sütőből, tetejüket megszórjuk a pálinkában érlelt mazsolával, a cukrozott cseresznyével díszítjük, és melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

398 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos papucs

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tésztában sült
vagdalt

Ringlis
töltött tojás

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: