2017. október 17.
Hedvig napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Pórés-répás
gombaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 250 g apró szemű gomba
  • 2 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1 csokor petrezselyem

1. A póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombákat durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük vagy folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, szárvégüket levágjuk; a gombafejeket és szárakat vékonyan felszeleteljük vagy kisebb kockákra aprózzuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 2-3 percig élénk tűzön pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, ízlés szerint borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.

3. Simára keverjük a tejfölben a rizslisztet, felhígítjuk 1 merőkanál levessel, majd a leves egészéhez adjuk. Lassú forralással 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, és beleforgatjuk a finomra vágott petrezselymet. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk mellé.

A csipetkéhez:
100 g lisztből, 1 tojásból és 1 csipet sóból – víz hozzáadása nélkül – kemény tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle. Babszemnyi darabkákra csipkedjük (innen a neve), és lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, majd a leveskockákat követően a levesbe szórjuk és puhára főzzük.

Tippek:

– Olaj helyett 50 g apróra felkockázott, pirított szalonnával is készíthetjük, ez esetben a ropogós pörcöt félretesszük, és a kész leves tetejére szórjuk.
– Gazdagíthatjuk 50 g belefőzött, apró levestésztával (eperlevél, kiskocka, csiga- stb.) vagy csipetkével is, de ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a tésztát/csipetkét külön edénykében, enyhén sós vízben főzzük ki, és csak tálaláskor adjuk a leveshez, mert „megissza”, illetve túlságosan besűríti.

Megjegyzések:

A búzaliszttel ellentétben a rizsliszt nem csomósodik össze, ezért különösen alkalmas habarások készítésére, ráadásul bársonyos-selymes lesz tőle az étel. Hosszasan forralni azonban nem ajánlatos, mert tartós hőhatásra elfolyósodik.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

299 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi
vegyes saláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Sajtos reteksaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Sajtkrémes
mártogató

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Krumplisaláta
túrókrémmel

Spenótos pulykarolád

Retek-krumpli-
rukola saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Uborka-
vitorlások
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: