2017. augusztus 18.
Ilona napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Sajtos-zöldséges
karfiolgratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g karfiol
  • 200 g brokkoli
  • 200 g sárgarépa
  • só, bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 40 g+diónyi vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 150+50 g reszelt edami vagy trappista sajt
  • szerecsendió

1. A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk. A sárgarépát meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, majd a karfiollal és a brokkolival együtt enyhén sós vízbe dobjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát a babérlevéllel együtt a főzőléhez adjuk, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (12-15 perc). Szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük, lehűtjük, aztán jól lecsepegtetjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk (a hagymát és a babérlevelet kidobjuk).

2. A mártáshoz 40 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, eldolgozzuk a tejjel, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, majd kihűtjük (azaz besamelt készítünk). Hozzákeverjük a felveretlen tejszínt, a tojássárgákat, 150 g sajtot, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy 24-26 cm átmérőjű, csinos sütőedényt. Változatosan beleszórjuk a zöldségeket, bevonjuk a mártással, tetejét megszórjuk a maradék 50 g reszelt sajttal, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Egytálételként, köretként a sütőedényben kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

513 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Tavaszi
zöldségfelfújt

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Spárgamimóza
sajtmártással

Paradicsomos
rakott cukkini

Almás-besameles
káposztatorta

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Vegyes
nyári rakottas

Spenótos-
tojásos rétes

Spárgás
tojáslepény

Cukkinis
burgonyagratin

Tésztával töltött
padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: