2017. október 18.
Lukács napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Sajtos-zöldséges
karfiolgratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g karfiol
  • 200 g brokkoli
  • 200 g sárgarépa
  • só, bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 40 g+diónyi vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 150+50 g reszelt edami vagy trappista sajt
  • szerecsendió

1. A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk. A sárgarépát meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, majd a karfiollal és a brokkolival együtt enyhén sós vízbe dobjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát a babérlevéllel együtt a főzőléhez adjuk, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (12-15 perc). Szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük, lehűtjük, aztán jól lecsepegtetjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk (a hagymát és a babérlevelet kidobjuk).

2. A mártáshoz 40 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, eldolgozzuk a tejjel, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, majd kihűtjük (azaz besamelt készítünk). Hozzákeverjük a felveretlen tejszínt, a tojássárgákat, 150 g sajtot, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy 24-26 cm átmérőjű, csinos sütőedényt. Változatosan beleszórjuk a zöldségeket, bevonjuk a mártással, tetejét megszórjuk a maradék 50 g reszelt sajttal, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Egytálételként, köretként a sütőedényben kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

513 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos
rakott cukkini

Cukkinis
burgonyagratin

Spárgás
tojáslepény

Almás-besameles
káposztatorta

Spenótos-
tojásos rétes

Spárgamimóza
sajtmártással

Paradicsomos-olívás
rakott zöldbab

Zöldséges
sörpalacsinta

Francia
zöldséges lecsó

Babos zöldségragu
polentával

Vegyes
nyári rakottas

Spenótos
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: