2017. március 26.
Emánuel napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Aligha akad trükkösebb saláta a világon: alapja franciasaláta, de amint egy kis
hús is kerül bele, mindjárt orosszá válik. Úgy mondják, hogy a hús valamelyik
valahai cári udvar konyháján került a közönséges majonézes zöldségsalátába,
ámde a szakács francia volt... Csak akkor vajon miért nevezik a franciák orosz
salátának az egyszerű franciasalátát?


Fotó: Hemző Károly

Orosz
csirkehússaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kisebb csirkemellfilé (500 g)
  • só, bors
  • 2 ek. finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. vaj/margarin
  • A franciasalátához:
  • 200 g burgonya
  • 150 g zeller
  • 1 ek. citromlé
  • 200 g sárgarépa
  • 400 g zöldborsó (200 g tisztított/mélyhűtött)
  • 150 g savanykás alma
  • 80 g ecetes uborka
  • 100 g főtt sonka vagy marhanyelv egy darabban
  • A mártáshoz:
  • 200 g majonéz
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. mustár
  • 1 mk. porcukor
  • cayenne-i bors
  • citromlé
  • A díszítéshez:
  • 4-5 (zöld lollo) salátalevél
  • néhány majoránna- vagy petrezselyemlevél
A
B
C
D

1 A csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, bedörzsöljük sóval és borssal, meghintjük egy kevés liszttel (A). Az olajat és vajat/margarint serpenyőben felforrósítjuk, lerázzuk a fél mellekről a felesleges lisztet, és mindkét oldalukon megkapatjuk őket, majd mérsékelt tűzön pirosra sütjük. Ha nagyon sercegnének, a serpenyőre „csepptörő” hálót fektetünk (B) (hogy meg ne égessük a kezünket, és ne legyen tele a tűzhely zsiradékkal). Papírkendőre emelve hagyjuk a húst kihűlni.

2. A franciasalátához a burgonyát és a zellert meghámozzuk, megmossuk, azonos nagyságú, apró kockákra vágjuk, és enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. A sárgarépát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és egy másik edénykében, enyhén sós vízben ugyancsak megfőzzük (a sárgarépa megfestené a burgonyát!). A megtisztított/mélyhűtött zöldborsót külön edényben, 1-2 ek. vízzel, saját levében-gőzében puhára pároljuk. Az összes főtt zöldséget leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, hagyjuk egészen kihűlni.

3. A tartármártáshoz a majonézt simára keverjük a tejszínnel, a fehérborral, a mustárral, a porcukorral, ízlés szerint sóval, cayenne-i borssal és citromlével.

4. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, apróra felkockázzuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba, hogy meg ne barnuljon. Az ecetes uborkát és a sonkát/nyelvet ugyancsak apró kockákra vágjuk, majd a főtt zöldségekkel együtt a mártáshoz adjuk, lazán összekeverjük (C).

5. A csirkemelleket kissé rézsútosan felszeleteljük (D), az ép-szép szeletekkel kirakjuk egy lapos tál szegélyét, a többit felaprózzuk, a salátához keverjük, és a tál közepére púpozzuk. Salátalevelekkel, zöldfűszerlevélkékkel díszítjük.

Tippek:

Tálalhatjuk talpas poharakban, kelyhekben, csinos üvegtálkákban is, a szépség kedvéért azonban ilyenkor csak az asztalnál öntözzük a saláta tetejére a mártást. Előételként, hideg büfé részeként kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

585 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Csirkés
Waldorf-saláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Waldorf-saláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

A leveles salátákról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: