2017. június 25.
Vilmos napja van

TÉSZTAÉTELEK > Gnocchik és galuskák


Fotó: Hemző Károly

Sztrapacska –
juhtúrós krumpligaluska

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g füstölt, húsos szalonna
  • 1/2 dl olaj
  • 500 g lisztes (főzni való) burgonya
  • 1 tojás
  • 300-350 g rétesliszt
  • 250 g érett juhtúró
  • 2 dl tejföl

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, lábaskába szórjuk. Hozzáadjuk az olajat, mérsékelt tűzön pirosra-ropogósra sütjük, majd kiszedjük a zsiradékból a pörcöket, és melegen tartjuk.

2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, finom reszelőn megreszeljük. Hozzáadjuk a tojást, 1 evőkanálnyit az olaj-szalonnazsír keverékéből, 1/2 kk. sót és annyi lisztet - 300 g-ot mindenképpen -, hogy a galuskánál kissé keményebb tésztát kapjunk (a liszt mennyisége attól függ, mennyire lédús-vizes a burgonya). A barnás színbe hajló burgonyától a tészta elszíneződik, a kész galuskák pedig szürkék lesznek, de nem baj, ez a természetük!

3. A masszát az egyszerű galuskával megegyező módon, több részletben, forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk, de szelíd forralással annál tovább főzzük (6-8 perc). Szűrőkanállal kiemeljük a vízből, hideg vízzel leöblítjük (különben ragacsos lesz), és a felforrósított zsiradékra dobjuk (fedő alatt melegen tartjuk, amíg az összes galuskát kifőzzük).

4. Rámorzsoljuk a juhtúrót, lazán összekeverjük, átforrósítjuk, és előmelegített tálba púpozzuk. Tetejére simítjuk-halmozzuk a felforrósított tejfölt, megszórjuk a szalonnapörccel, és azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi! Külön csészében további felforrósított tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

A nyers tésztába és a felforrósított tejfölbe 1-1 csokor finomra vágott kaprot is keverhetünk.

Megjegyzések:

Igazi finomság, ámde meglehetősen laktató, nehéz étel, estére semmiképpen se adjuk!

Italajánlat:

Bármilyen könnyű bor, fröccs, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

883 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Currys-zöldborsós
galuska

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tejszínes-gombás
galuska

Bécsi
krumplisaláta

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Olasz
krumplisaláta

Csészében sült
cukkinis krumplileves

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Korhely
lencseleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: