2017. október 19.
Nándor napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Sok család számára nem maradhat ki a vasárnapi vagy bármilyen ünnepi menüből
a húsleves, amely készülhet tetszés szerint marha-, tyúk-, kakas-, pulyka- vagy egyéb szárnyashúsból, sőt vadszárnyas húsából is (ez utóbbi megkülönböztetett fűszerezést kíván). Ez itt a klasszikus marhahúsleves, amely ezúttal olasz módra szeletelt, ossobuco névre hallgató, velős csontos marhalábszárból főtt.


Fotó: Hemző Károly

Marhahúsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 vastag szelet velős csontos marhalábszár (1-1,2 kg)
  • 20-25 szem feketebors
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál zellerzöldje
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 800 g vegyes leveszöldség
  • 100 g kelbimbó
  • 1/4 cseresznyepaprika
  • 1 kk. sáfrányos szeklice
  • 100-150 g cérnametélt vagy eperlevél
A
B
C

1. A húst leöblítjük, a csont közepén lévő velőt bedörzsöljük sóval, hogy fövés közben ki ne pottyanjon (A). Felöntjük 3 liter hideg vízzel, felforraljuk, első habját leszedjük, és takarékra kapcsolunk.

2. A hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A fokhagymát, a szemes borsot, a cseresznyepaprikát és a sáfrányos szeklicét (gyönyörű színt ad a levesnek!)  teatojásba zárjuk (B), a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a hagymafejet, a cérnával összekötött zellerzöldjét, a zöldpaprikát és paradicsomot egészben, kissé megsózzuk, és fedő nélkül, gyöngyöző forralással félpuhára főzzük (45-60 perc).

3. A zöldségeket nagyobb darabokra-hasábokra vágjuk, a kelbimbóval együtt a leveshez adjuk (C), és továbbra is szelíd forralással az egészet vajpuhára főzzük (a hústól függően további 60-90 perc).

4. Enyhén sós vízben kifőzzük a levestésztát, leszűrjük, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.

5. Óvatosan, hogy szét ne essen, kiemeljük a főtt húst a levesből, előmelegített tálra fektetjük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A leves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot, merőkanalanként előmelegített levesestálba szűrjük, utánasózzuk. A teatojás tartalmát, a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot kidobjuk – megtették a magukét. A zöldségeket tálra rendezzük, fedővel/alufóliával letakarva melegen tartjuk!

6. A tésztát a forró leveshez adjuk. A csontban lévő valóban csak falatnyi velőhöz néhány kiflikarikát pirítunk. A zöldségeket a levessel egyidejűleg, a húst és a mártásféléket a leves után, második fogásként kínáljuk (lásd Tányérhús kétféle mártással recept).

Fontos:

– A levest nem szabad megkeverni, mert zavaros lesz!
– Azért kell bő vízben kezdeni a főzést, mert az időközben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni.
– Ha azt akarjuk, hogy a leves legyen ízletesebb, hideg vízben tegyük fel főni a húst: így jól kioldódnak belőle az ízek, hiszen a rostok „nyitottak” maradnak.
– Ha a hús zamata a fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, amely a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.
– A másnapra főzött vagy maradék húslevest minél hamarabb ki kell hűteni és a hűtőbe tenni, mert a legkönnyebben romlandó ételek egyike. Ha a külső hőmérséklet nem elég alacsony vagy nem tudjuk hová „kitenni” az edényt, minél hamarabb állítsuk hideg vízfürdőbe, és addig cseréljük hidegre a vizet, amíg teljesen ki nem hűl a leves. Ezután lefedjük, és betesszük a hűtőszekrénybe. Erre nyáron, nagy melegben fordítsunk megkülönböztetett gondot!

Tippek:

– Ha azt szeretnénk, hogy a levesnek különösen mély színe legyen, kibélelünk alufóliával egy serpenyőt, vágott felükkel belefektetünk 2 fej félbevágott hagymát, és mérsékelt tűzön sötétbarnára pirítjuk, ezután tesszük a levesbe.
– Kelbimbó helyett 1 vastagabb gerezd kelkáposztával is készíthetjük.
– Ha több tésztát főzünk ki, mint amennyi azonnal elfogy, célszerű a tésztát külön edényben, kevés húslevessel felöntve tálalni, mert a leves egészéhez adva, egyszerűen megissza azt!
– A levesben főtt tartozékokat (leves, hús, zöldségek, tészta) későbbi fogyasztásra külön-külön kell tárolni, mert együtt maradva könnyebben megromlanak.
– A leszűrt, „üres” húsleves remekül viseli a mélyhűtést!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

656 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Túrós zöldségtorta

Mimóza
tojássaláta

Sonkás táska
és stangli

Kacsaleves
tojácsillaggal

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Zöldségleves májgaluskával

Majonézes
tojássaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: