2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A Földközi-tenger térségéből származó, édeskömény vagy köménygumó
néven emlegetett, ánizsos illatú és ízű zöldség lassan meghonosodó vendég
a magyar piacokon. Nyersen salátákat készíthetünk belőle, de tejszínes
és sajtos mártásokkal párolva-sütve is pompás falat.


Fotó: Hemző Károly

Édeskömény-
retek saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes édesköménygumó (250 g)
  • 1 zöldcitrom (lime)
  • 1 csokor retek
  • 1 csokor újhagyma
  • 8-10 szál snidling
  • Az öntethez:
  • 1 kk. szardellapaszta
  • só, őrölt fehér bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. Az édesköményt megtisztítjuk: zöldjüket leválasztjuk a gumókról (megtartjuk), vastag külső vagy sérült szirmaikat lehántjuk, illetve kemény bordázatukat kivágjuk, fás-üreges szárkezdeményeiket leválasztjuk (kidobjuk). A gumókat megmossuk, vékony lapokra gyaluljuk, meglocsoljuk a zöldcitrom kinyomott levének felével, folpackkal letakarjuk, fél órára a hűtőbe tesszük.

2. A retket és az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk. A retekszemeket vékony karikákra gyaluljuk, az újhagymaszálakat (jócskán a zöldjükből is) 1 cm-es darabokra aprózzuk. A snidlinget leöblítjük.

3. Ép-szép köményszeletekkel körbedíszítjük egy nagyobb, lapos tál szegélyét, a többit vékony csíkokra szeljük, és az újhagymával együtt a tál közepére púpozzuk. Tetejére terítjük a retekkorongokat, meghintjük a félretett köményzöldjével, végül a snidlingszálakkal díszítjük.

4. Az öntethez simára keverjük a szardellapasztát a maradék zöldcitromlével, ízlés szerint sóval és az apránként hozzáadott olívaolajjal, de csak az asztalnál, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk a salátára, végül néhány tekerésnyi frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk. Előételként, egytálsalátaként kínálhatjuk. Friss, sokmagos-rozsos bagett, burgonyás kenyér illik hozzá.

Megjegyzések:

– A barnulásra hajlamos zöldségféléket, amilyen például a kömény, darabolás-szeletelés után tanácsos azonnal megöntözni citromlével.
– Mielőtt tisztításukhoz, feldolgozásukhoz fognánk, érdemes gumikesztyűt húzni, mert kezünket is megfestik, és a makacs foltokat citromlével sem tudjuk egykönnyen eltávolítani!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

90 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Édeskömény-
sárgarépa saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Mimóza
tojássaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Olívás
paradicsomsaláta

Retek-krumpli-
rukola saláta

Marinált zöldségek

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: