2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Az Európa-szerte külön fogásként tálalt, levesben főtt húsok nagy családjába tartozik a klasszikus, marhafartőből főzött bécsi Tafelspitz (tányérhús), valamint az olaszok bollito misto (vegyes főtt hús) és a franciák pot-au-feu (forró fazék) nevű étele is. Ez utóbbiak sok hasonlóságot mutatnak elsősorban atekintetben, hogy többféle-sokféle húsból készülnek úgy, mint nálunk a lakodalmas húslevesek. Valamennyihez dukál párolt vagy főtt zöldség és valamilyen mártás, mint ahogy
a főtt húsok mellé itthon is sok helyen kínálnak − olykor főtt krumpli kíséretében − például almás tormamártást, paradicsom- vagy meggyszószt, egyes vidékeken pedig a fokhagyma-, zsemle- vagy éppen a kaporszósz kedvelt.


Fotó: Hemző Károly

Tányérhús
kétféle mártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 vastag szelet velős csontos marhalábszár (1-1,2 kg)
  • A céklamártáshoz:
  • 250 g cékla
  • 3 ek. majonézes torma (50 g)
  • 1 dl joghurt
  • só, bors
  • chilipor
  • A zöldmártáshoz:
  • 2 nagy csokor petrezselyem (mélyhűtöttt is lehet)
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 olajos ringli
  • 2 ek. kapribogyó
  • 2 ek. fehérborecet
  • 5 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 csipet porcukor
  • 1/2 dl száraz fehérbor
A
B
C

1. A marhahúslevesnél leírt módon és hozzávalókból vajpuhára főzzük a velős csontos marhalábszárt.

2. A céklamártáshoz a céklát megmossuk, héjában, bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk (A), és hagyjuk kihűlni. Nagyjából felaprítjuk, botmixerrel kissé darabos péppé zúzzuk, hozzákeverjük a majonézes tormát, a joghurtot, ízlés szerint chiliport, sót és frissen őrölt borsot, csinos tálkába szedjük.

3. A zöldmártáshoz a petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, a levélkéket lecsipkedjük (B), kissé felaprózzuk (ha mélyhűtöttből készítjük, 5 perc alatt hagyjuk kissé felengedni). Az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk, az újhagymát 10-12 cm-es zöldjével felkarikázzuk, majd a fokhagymával, a petrezselyemmel, a lecsepegtetett ringlivel és kapribogyóval együtt turmixpohárba tesszük. Hozzáadjuk a borecetet, az olajat, a porcukrot, ízlés szerint sót és borsot, finom péppé turmixoljuk. Tálkába szedjük, végül simára keverjük a borral (C).

4. Óvatosan, hogy szét ne essen, kiemeljük a főtt húst a levesből, (forró vízzel leöblített-előmelegített) tálra fektetjük, és az újhagymaszárral, petrezselyembóbitákkal, valamint piros paprikacsíkkal vidámított mártások kíséretében tálaljuk.

5. A csontban lévő valóban csak falatnyi velőhöz néhány pirított kiflikarikát kínálunk.

Tippek:

– Céklából mindig érdemes többet főzni, hiszen salátát, köretet, krémeket, levest, egyéb egészséges finomságokat készíthetünk belőle.
– Céklát nem csak vízben főzhetünk vagy alufóliába csomagolva sütőben süthetünk puhára, de kisebb mennyiségek esetén a mikró is jó megoldás: a megmosott, apróbb szemű céklákat hústűvel több helyen megszurkáljuk, tálba tesszük, 2-3 ek. vizet öntünk alájuk, lefedjük, és 600 W-on 2x6 percig pároljuk (félidőben megfordítjuk). Fedő alatt további 10 percig pihentetjük, aztán meghámozzuk, és a recept szerint dolgozunk vele tovább.

Italajánlat:

Félszáraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

545 kcal/1 adag hús

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Fasírtmuffin

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Ráksaláta
narancskehelyben

Húsos
lilahagymatorta

Tésztában sült
vagdalt

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Csirkés
Waldorf-saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Bécsi
krumplisaláta

Zöldségleves májgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: