2017. augusztus 23.
Bence napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Gombás-szalonnás
recés burgonya

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 közepes burgonya (1,2 kg)
  • só, bors
  • 2 kisebb babérlevél
  • 150 g sampinyon gomba
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 12 szelet bacon vagy húsos szalonna
  • 1 kk. olaj
  • 4 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 3-4 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F
G

1. A burgonyát megmossuk, és enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízben, héjában feltesszük főni (A). A gombát megtisztítjuk, nem túl vékony szeletekre vágjuk, meghintjük a citromlével (B), majd a felforrósított vajban/margarinban 3 percig élénk tűzön pirítjuk (C). Hozzákeverjük az áttört fokhagymát és egy kevés frissen őrölt borsot, majd további 1 percig pirítjuk (meg ne égjen a fokhagyma, mert keserű lesz tőle az étel!).

2. A puhára főtt burgonyákat leszűrjük, meghámozzuk (D), kissé hűlni hagyjuk, majd evőkanálba fektetjük, és amíg a kanál pereme engedi, 4-5 szeletre bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen az aljukat (E). A „vágatokat" kissé szétfeszítjük, megsózzuk, és mindegyikbe 1-2 szelet pirított gombát helyezünk. A megtöltött burgonyaszemeket szorosan begöngyöljük 1-1 szelet szalonnába, fogvájóval megtűzzük (F), és olajjal kikent, jókora sütedénybe ültetjük.

3. A gomba levét összekeverjük a tejföllel, a tojássárgákkal és egy kevés sóval, majd vastagon megkenjük vele a burgonyák tetejét (G), és 200 °C-ra előmelegített sütőben  szép pirosra sütjük (25-30 perc). A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, tetejét meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és a sütőedényben tálaljuk. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Még ízletesebb lesz a burgonya, ha főzőlevét a készítendő ételhez illő fűszerrel (fokhagyma, köménymag stb.) gazdagítjuk.

Változatok:

Gomba helyett rokforttal, juhtúróval, aromás zöldfűszerekkel vagy hagymával/fokhagymával ízesített túróval is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, könnyű vörösbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

630 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Spenótos
rakott krumpli

Bécsi
krumplisaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Almás-besameles
káposztatorta

Húsos
lilahagymatorta

Almás-gombás
rakott krumpli

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: