2017. március 24.
Gábor napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Almahab
gesztenyeágyon

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 250 g gesztenyemassza (mélyhűtött)
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 1/2 dl rum vagy narancslikőr
  • 1 (bio)citrom
  • 4 közepes (kb. 1 kg) alma + a díszítéshez
  • 80 g kristálycukor
  • kisujjnyi fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 4 zselatinlap
  • 2 tojásfehérje
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita

1. A gesztenyemasszát hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A cukrozott narancshéjat felaprózzuk, meglocsoljuk a rummal/likőrrel. A citromot megmossuk, héjából 2-3 kisujjnyi csíkot lehántunk, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2. Az almákat megmossuk, gerezdekre vágjuk, meghámozzuk, magházukat kiemeljük, lábasba szórjuk, és azonnal meglocsoljuk a citromlével (hogy meg ne barnuljanak). Felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fűszereket, fedő alatt vajpuhára főzzük. Levét elpárologtatjuk, kihűtjük.

3. A zselatinlapokat beáztatjuk 5-6 dl hideg vízbe. A gesztenyemasszát összekeverjük a rumos/likőrös narancshéjjal, és 4 szépséges kehely/tálka aljára szedjük. Kiemeljük az almából a citromhéjat és a fűszereket, hozzáadjuk a tojásfehérjéket, botmixerrel habos péppé turmixoljuk.

4. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, és csak annyi vízzel, amennyi bennük marad, felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, simára keverjük 2 ek. almahabbal, aztán gyors mozdulatokkal a hab egészéhez adjuk, és a gesztenye tetejére simítjuk. Lefedjük, jól behűtjük (legalább 4 óra).

5. Tálalás előtt kemény habbá verjük a habfixálóval a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomuk belőle a krém tetejére. Almagerezdekkel, citromfű-/mentabóbitákkal díszítve kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
(a gesztenye
felengedési ideje)
+ 45 perc
+ 4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

533 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábé-retek-
alma saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Almás-besameles
káposztatorta

Almás-gombás
rakott krumpli

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás-almás
kínaikel-saláta

Sült alma-
cékla köret

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Almás-sárgarépás
káposztasaláta

Diós-almás
káposztasaláta

Sonkás és
sajtos roló

Diós-hagymás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: