2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Szilvás kalács
Eredeti neve: Zwetschgendatschi

Hozzávalók Kb. 30 szelethez:

  • A kelt tésztához:
  • 40 g élesztő
  • 1 kk.+50 g kristálycukor
  • 1+1,5 dl langyos tej
  • 500 g finomliszt
  • 120 g vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • Továbbá:
  • 1,5 kg szilva
  • 2 ek. darált mandula vagy zsemlemorzsa
  • 1 kk. fahéj
  • 50 g porcukor
A
B
C
D
E
F

1. A kelt tésztához jól elkeverjük az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig meleg helyen kelni hagyjuk.

2. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal kikenünk egy nagyobb méretű, kb. 30x40 cm-es (például a sütőbe való zománcos-peremes) tepsit, a maradékot felolvasztjuk. A tojásokat habosra keverjük 50 g cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a reszelt citromhéjjal és a maradék 1,5 dl langyos tejjel. A liszthez adjuk a tojásos tejet, majd a langyosra hűlt vajat/margarint, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.

3. Közben a szilvát megmossuk, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük. Hegyes késsel, anélkül, hogy egészen átvágnánk, hosszában kettévágjuk a szilvaszemeket, magjukat kiemeljük, majd átvágás nélkül ismét félbevágjuk őket (A).

4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán (vagy a konyhabútor patyolattiszta munkalapján) erőteljesen átgyúrjuk (B). A tepsinél valamivel nagyobb lapra kinyújtjuk-kihuzogatjuk (nyújtani nemigen hagyja magát!), feltekerjük a sodrófára, és a tepsibe terítjük (C). A tésztaszéleket kissé felmagasítjuk, az alját villával megszurkáljuk (D).

5. Megszórjuk a tésztát a darált mandulával/zsemlemorzsával, majd félig egymásra csúsztatva, csaknem állítva, dúsan kirakjuk a „szilva-harmonikákkal” (E). Konyharuhával letekarjuk, és újabb 30 percig kelni hagyjuk.

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét/tepsit (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). A tésztát középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, vastagon megszórjuk a fahéjjal elkevert porcukorral (F) (szinte azonnal elolvad a tetején), majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálaláskor deszkára emeljük, és kb. 4x10 cm-es szeletekre vagy kockákra vágjuk. Tartalmasabb levesek ideális kísérője.

Tippek:

Krémsűrűségűre felvert, vaníliás cukorral és szilvapálinkával illatosított tejszínt adhatunk mellé.

Változatok:

Készíthetjük őszibarackkal, nektarinnal, ringlóval, almával, körtével vagy vegyes gyümölcsökkel is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

136 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Sági Mónika
2015. 10. 24. 19:34
A gyerekeim kedvenc őszi süteménye a szilvás kalács.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Tökmagos-
sajtos stangli

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos papucs

Avokádókrém
paprikaladikban

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Gombás táska

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Emeletes
szendvicsfalatkák

Sajtkrémes
mártogató

Káposztás táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: