2017. június 25.
Vilmos napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Hemző Károly

Bakonyi
palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • 150 g finomliszt
  • szóda- vagy buborékos ásványvíz
  • 2 ek. olaj
  • A töltelékhez és a mártáshoz:
  • 400 g erdei és/vagy sampinyon gomba vegyesen
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. pirospaprika
  • só, bors
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek. rizsliszt

1. Először a palacsintamasszát készítjük el: elhabarjuk a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, a liszthez keverjük, (ha túl sűrű, buborékos ásványvízzel vagy szódavízzel hígítjuk) lefedjük, és fél órát pihentetjük.

2. A töltelékhez a gombákat durva szövésű konyharahával megtisztítjuk: felületükről ledörzsöljük az avar- illetve földmaradványokat − hacsak nem föltétlenül szükséges, nem mossuk meg őket, mert gyorsan megszívják magukat vízzel, és oda az állaguk-aromájuk! −, majd felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a petrezselyem leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk.

3. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát, az áttört fokhagymát és a kakukkfüvet, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (10-15 perc). Csak a végén sózzuk, borsozzuk.

4. Beleforgatjuk a petrezselymet a palacsintamasszába. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük, és 8-12 palacsintát sütünk belőle. Vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Szűrőkanállal kiemeljük a gombát a levéből, lecsepegtetjük, arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük. Zsebkendőszerűen összehajtjuk őket, és a tálba fektetjük.

5. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, a gomba levéhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk, és bevonjuk vele a palacsintákat. A sütőben átforrósítjuk (10 perc), végül paradicsommal, petrezselyemmel vagy kakukkfűlevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

442 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 26 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 26 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgás
tojáslepény

Kenyértorta
pizzasütő módra

Spenótos
palacsintatorta

Spenótos
rakott krumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Almás-gombás
rakott krumpli

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Erdeigomba-
torta

Gombás
palacsintabatyu

Tésztával töltött
padlizsán

Tésztában sült
vagdalt

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: