2017. május 25.
Orbán napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A híres-hírhedt Du Barry grófnő, XV. Lajos kedvese vélhetőleg azt remélte,
hogy elsősorban szépsége okán emlegetik majd a krónikák. Az bizonyára álmában
sem jutott eszébe, hogy minden olyan étel, amely karfiollal és sajtos besamel-,
azaz Mornay-mártással készül, az ő nevét viseli majd.


Fotó: Hemző Károly

Sertésborda
Du Barry módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g karfiol
  • 400 g brokkoli
  • só, bors
  • 2 ek. citromlé
  • 1 babérlevél
  • 1 kk. vaj/margarin a tálhoz
  • 4 szelet sertésborda vagy sertéscomb (600-800 g)
  • 4 ek. finomliszt
  • 4 ek. olaj
  • 4 szelet füstölt, főtt tarja
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • A Mornay-mártáshoz:
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • só, őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 40 g reszelt trappista sajt
  • 1 dl főzőtejszín
A
B
C
D
E
F

1. A karfiolt és a brokkolit rózsáira bontjuk, megmossuk. Felforralunk 1 kk. sóval, a citromlével és a babérlevéllel 3 liter vizet. Beledobjuk a karfiolrózsákat, 3 percig főzzük, majd azonnal jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük. Alaposan lecsepegtetjük, és patyolattiszta konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. Ugyanígy járunk el a brokkilrózsákkal is (A), de a sorrendet nem tanácsos felcserélni, mert a brokkoli leve megfesti a karfiolt.

2. A Mornay-mártáshoz (ejtsd: morné) felforrósítjuk a vajat/margarint, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük és simára keverjük a tejjel. Visszatesszük a tűzre, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Kihűtjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, ízlés szerint sót, frissen őrölt fehér borsot és szerecsendiót, végül belekeverjük a sajtot (B), és a főzőtejszínt.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy csinos, nem túl mély sütőtálat. A karfiolból félreteszünk 4 szépséges rózsát, a többit kisebb rózsákra tördeljük, és a tálba terítjük.

4. A bordákat leöblítjük, szárazra törölgetjük, kissé kiverjük, majd besózzuk, és meghintjük liszttel (C). A felforrósított olajban mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük (D), majd egyenesen a karfiol tetejére fektetjük őket. Minden bordára 1 szelet tarját terítük (E), aztán a tetejükre ültetjük az arányosan elosztott brokkolit és a félretett karfiolrózsákat, végül egyenletesen bevonjuk a mártással úgy, hogy a „karfiolágyra” is jusson (F).

5. A forró sütőben 30-35 percig, enyhe pirulásig sütjük. A paprikát és a petrezselymet felaprózzuk, megszórjuk vele az étel tetejét, és a sütőtálban hagyva, azonnal tálaljuk. Párolt rizs, burgonyapüré illik hozzá.

Tippek:

Ha vendéget hívunk rá, jó előre, akár előző este is elkészíthetjük, hidegre tesszük, majd hideg sütőben kezdjük a sütést, nehogy a tál a hirtelen hőkülönbségtől elpattanjon!

Változatok:

Készíthetjük pulyka- vagy csirkemellből is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

720 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos
rakott krumpli

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tatárbifsztek

Zöldséges
brokkoligratin

Ringlis
töltött tojás

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: