2017. november 23.
Kelemen napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A zamatos körte és a pikáns ízvilágú, érett, „illatos” kékpenészes sajtok
remek duettet alkotnak, legyen szó salátákról, előételekről vagy éppen
italkorcsolyaként kínálható táskákról, kiflikről, lepényekről, illetve sós tortákról. 


Fotó: Hemző Károly

Körtés-diós
sajttorta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 500 g mélyhűtött leveles tészta (2 lapos)
  • 4 érett körte
  • 30 g vaj/margarin
  • 1 csokor petrezselyem
  • 200 g krémtehéntúró
  • 1+1 tojássárgája
  • só, bors
  • 300 g érett márványsajt vagy egyéb kékpenészes sajt (rokfort, gorgonzola stb.)
  • 50 g dió
A
B
C
D
E
F
G
H

1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, vékony gerezdekre szeljük, a felforrósított vajba/margarinba forgatjuk (A), 2 percig pároljuk, hagyjuk kihűlni. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk, elkeverjük a túróval, 1 tojássárgájával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. A sajtot apróra felkockázzuk vagy eltördeljük (B), a diót durvára-darabosra vágjuk.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon egy 32-34 cm és egy 26 cm átmérőjű korongra-lapra nyújtjuk. A nagyobbikat 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformába terítjük úgy, hogy a tészta a szegélyeken 2 cm-nyit túllógjon, rányomkodjuk a forma oldalára (C), alját villával megszurkáljuk. Tetejére simítjuk a túrótölteléket (D), elrendezzük rajta a körteszeleteket (E), megszórjuk a sajttal, majd a dióval (F), végül néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal.

3. Visszahajtjuk a töltelékre a túllógó tésztaszegélyt, megkenjük hideg vízzel, majd ráillesztjük a kisebb korongot-lapot, körben jól lenyomkodjuk, eltávolítjuk túllógó szegélyét (G). Késheggyel vagy ollóval 4 stilizált körte, illetve csepp alakú „szellőzőt” formálunk és vágunk ki a tészta tetejéből, megkenjük a maradék 1 tojássárgájával (H). A kiemelt tésztadarabkákból levélalakzatokat formálunk, a tészta tetejére csinosítjuk, ezeket is megkenjük tojássárgájával, majd a sütő alsó harmadába helyezett rácson 35-40 percig, aranysárgára sütjük (tűpróba!). Langymelegen a legfinomabb.

Változatok:

Készíthetjük sajt nélkül, édes töltelékkel is: 250 g túrót simára keverünk 2 tojássárgájával, 80 g porcukorral és 1 tasak bourbon vaníliás cukorral. Hozzáadunk 25 g puha mazsolát, 1 biocitrom reszelt héját, és 40 g porcukorral kemény habbá vert 2 tojásfehérjét. A tésztára simítjuk, elrendezzük rajta a körtét, megszórjuk a dióval, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ a tészta felengedési ideje

Energiatartalom:

428 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Spenótos papucs

Zöldborsós-
sonkás muffin

Fasírtmuffin

Rókagombás-
zöldséges muffin

Francia hagymás-
sonkás pite

Sajtkrémes
mártogató

Túrós zöldségtorta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Sajtos-sonkás
papucs

Erdeigomba-
torta

Zöldséges rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: