2017. október 17.
Hedvig napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Tüskés alma rumos
karamellmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb (bio)citrom
  • 4 savanykás alma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 4 ek. méz
  • 8 szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 40 g mandulapálcika
  • 4 ek. ribizlidzsem
  • A mártáshoz:
  • 6 ek. kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 4 ek. rum

1. Az alaposan megmosott citrom héját vékony csíkokban lehántjuk, levét kinyomjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kifúrjuk-kivájjuk, majd akkora lábasba tesszük, amekkorában szűken elférnek, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi őket. Hozzáadjuk a citromlét, a bort, a citromhéjat, a mézet, a szegfűszeget, valamint a fahéjat, és a forrástól számított 5 percig főzzük. A főzőlében hagyjuk langyosra hűlni (előző nap is elkészíthetjük).

2. A mandulpálcikákat felforrósított serpenyőben, zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, majd azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy a forró serpenyőben meg ne égjenek, hagyjuk kihűlni.

3. A karamellmártáshoz a cukrot sötétbarnára pirítjuk, hozzáadunk 2 dl-t az alma főzőlevéből, és oldódásig forraljuk vele (5-8 perc). Felöntjük a tejszínnel, éppen csak összeforraljuk, végül a tűzről lehúzva belekeverjük a rumot. Lefedjük, melegen tartjuk.

4. Az almákat lecsepegtetjük, sűrűn megtűzdeljük a mandulapálcikákkal. 1 nagyobb vagy 4 kistányérra ültetjük őket, magházuk üregét „túlcsordulóan” megtöltjük a ribizlidzsemmel. Alájuk-köréjük szedjük a karamellmártást, és langymelegen vagy hidegen, de nem behűtve tálaljuk. Körtéből is finom!

Tippek:

Az alma jól behűtött főzőlevét egy kevés almapálinkával, citromkarikával, menta- vagy citromfűlevélkével aperitifként kínálhatjuk. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

506 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Joghurtos kukorica-
retek saláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Ringlis
töltött tojás

Burgundiai
rokfortos körte

Körtés-diós
zellersaláta

Orosz
csirkehússaláta

Spenótos papucs

Tésztában sült
vagdalt

Erdeigomba-
torta

Tonhalas
krumplisaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: