2018. december 19.
Viola napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Tüskés alma rumos
karamellmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb (bio)citrom
  • 4 savanykás alma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 4 ek. méz
  • 8 szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 40 g mandulapálcika
  • 4 ek. ribizlidzsem
  • A mártáshoz:
  • 6 ek. kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 4 ek. rum

1. Az alaposan megmosott citrom héját vékony csíkokban lehántjuk, levét kinyomjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kifúrjuk-kivájjuk, majd akkora lábasba tesszük, amekkorában szűken elférnek, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi őket. Hozzáadjuk a citromlét, a bort, a citromhéjat, a mézet, a szegfűszeget, valamint a fahéjat, és a forrástól számított 5 percig főzzük. A főzőlében hagyjuk langyosra hűlni (előző nap is elkészíthetjük).

2. A mandulpálcikákat felforrósított serpenyőben, zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, majd azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy a forró serpenyőben meg ne égjenek, hagyjuk kihűlni.

3. A karamellmártáshoz a cukrot sötétbarnára pirítjuk, hozzáadunk 2 dl-t az alma főzőlevéből, és oldódásig forraljuk vele (5-8 perc). Felöntjük a tejszínnel, éppen csak összeforraljuk, végül a tűzről lehúzva belekeverjük a rumot. Lefedjük, melegen tartjuk.

4. Az almákat lecsepegtetjük, sűrűn megtűzdeljük a mandulapálcikákkal. 1 nagyobb vagy 4 kistányérra ültetjük őket, magházuk üregét „túlcsordulóan” megtöltjük a ribizlidzsemmel. Alájuk-köréjük szedjük a karamellmártást, és langymelegen vagy hidegen, de nem behűtve tálaljuk. Körtéből is finom!

Tippek:

Az alma jól behűtött főzőlevét egy kevés almapálinkával, citromkarikával, menta- vagy citromfűlevélkével aperitifként kínálhatjuk. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

506 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ringlis
töltött tojás

Burgundiai
rokfortos körte

Tésztában sült
vagdalt

Orosz
csirkehússaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos papucs

Tatárbifsztek

Almás-majonézes
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Waldorf-saláta

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: