2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok

A változatos formájú sütőtök szépsége, kellemes íze, és igénytelensége miatt rendkívül kedvelt és elterjedt az egész világon. Valójában zöldségnek tekinthető, ám édeskés-telt zamata miatt számtalan édesség, desszert készítéséhez is használhatjuk − a vele sült sütmények különösen szaftosak, puhák, ízletesek!
A gyerekek imádják!


Fotó: Hemző Károly

Sütőtökös
muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1,3 dl olaj
  • 1 (bio)citrom
  • 250 g sütőtök
  • 200 g pirított, darált mogyoró
  • 200 g finomliszt
  • 1/2 tasak (1 kk.) sütőpor
  • 1 csapott kk. őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 210 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 80 g porcukor
  • 1 nagy ek. citromlé
  • 6 szem cukrozott vagy koktélcseresznye
A
B
C
D
E
F

1. A teljes mennyiségből elvett olajjal (vagy egy kevés lágy vajjal/margarinnal) vékonyan kikenünk egy 12 csészés muffinformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A citromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kiemeljük, finomra reszeljük (A), majd patyolattiszta vászonkendőbe/szalvétába tekerve kinyomjuk-kifacsarjuk a levét (különben eláztatja a tésztát!) (B), elkeverjük a mogyoróval. Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, végül hozzáadjuk a citrom reszelt héját.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 110 g porcukorral, a vaníliás cukorral, aztán a vékony sugárban hozzáöntött olajjal (C). Egyenletesen eldolgozzuk benne a mogyorós sütőtököt, és felváltva, több részletben, lazán a masszához keverjük a tojáshabot, valamint a lisztet (D).

4. Arányosan elosztva, két kanál segítségével a muffinformába szedjük a masszát (E), és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, ezután óvatosan rácsra emeljük őket, és hagyjuk kihűlni (a sütő ajtaját becsukjuk, mert szükségünk lesz a sütő maradék melegére).

5. A porcukrot a citromlével sűrű krémmé keverjük. Egymásra merőleges irányban, evőkanállal, cikcak mozdulatokkal haladva „berácsozzuk” vele a muffinok tetejét, végül 1-1 félbevágott cseresznyeszemet ültetetünk a közepükre. 15-20 percre betesszük a langyos, ezúttal fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú sütőbe, hogy a máz szép fényesre-keményre száradjon (kb. 20 perc). Sokáig frissen maradó, finom sütemény, amelyet kávé, tea mellé kínálhatunk. Mélyhűthető!

Változatok:

Süthetjük vajjal/margarinnal kikent és liszttel/zsemlemorzsával vagy darált mogyoróval behintett őzgerincformában is, amelyet kihűlés után hosszúkás tálra borítunk, bevonunk a citromos cukormázzal, és a cukrozott cseresznyeszemekkel díszítünk.

Italajánlat:

Kávé, tea, kakaó 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

295 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Körtés-diós
zellersaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Zöldséges rétes

Krémsajtos-
olívás papucs

Erdeigomba-
torta

Csirkés
Waldorf-saláta

Spenótos papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Avokádókrém
paprikaladikban

Babkrém-
mártogató

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: