2017. április 24.
György napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos
rakott cukkini

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g cukkini
  • só, bors
  • 800 g paradicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50 g+diónyi vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • 150 g szeletelt trappista sajt

1. A cukkinikat megmossuk, szárvégeiket levágjuk, hosszában, uborkagyalun vékonyra felszeleteljük, fél órára kissé besózzuk, hogy „ellágyuljanak” és formázhatók legyenek. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk, lecsepegtetjük, 2 evőkanálnyit félreteszünk. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk.

2. A besamelhez 50 vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, apránként hozzáadjuk a felforrósított tejet, simára keverjük, és szelíd tűzön sűrűre főzzük. Gyakran megkeverve – hogy a teteje ne bőrösödjön meg! – kihűtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, a reszelt sajt felét, a petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, és félreteszünk belőle 4 evőkanállal.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A maradék vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos sütőtálat. A cukkiniszeleteket papírkendővel megtörölgetjük, majd kissé egymásra csúsztatva kirakjuk velük a sütőedény alját és oldalát úgy, hogy a végük túllógjon a tál peremén. Belesimítunk néhány kanál besamelt, erre egy sor sajtszelet kerül, majd egy réteg paradicsom, cukkini és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak – az utolsó réteg cukkini legyen.

4. Visszahajtjuk a cukkinivégeket a rakottasra, tetejét bevonjuk a félretett besamellel és paradicsommal, végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 50-60 percig, enyhe pirulásig sütjük, majd kissé hűlni hagyjuk, és a sütőedényben tálaljuk. Tetejét petrezselyemmel vagy bazsalikomlevélkékkel díszíthetjük.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

540 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-besameles
káposztatorta

Tésztával töltött
padlizsán

Zöldséges
töltött-sült paprika

Babos zöldségragu
polentával

Spenótos
palacsintatorta

Padlizsán
pizzasütő módra

Zöldbabcsokor
paprikával

Zöldséges
brokkoligratin

Marinált zöldségek

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Illatos hússal
töltött cukkini

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: