2017. október 19.
Nándor napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Márványsajtos
rántott szelet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vastag szelet kicsontozott sertéskaraj (180-200 g/db)
  • 1 szál zellerzöldje
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 8 szál snidling
  • 3-4 tojás
  • 80 g finomliszt
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 150 g érett márványsajt
  • a sütéshez olaj
  • A körethez:
  • 500 g csemegeszőlő
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 3 ek. brandy
A
B
C
D
E

1. A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, hosszanti oldalukba mély zsebet vágunk, kívül-belül besózzuk őket. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsípkedjük, és a snidlinggel együtt finomra vágjuk. A tojásokat egyenként felütjük, mélyebb tálba csúsztatjuk, kissé felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát külön-külön tálba szórjuk.

2. A márványsajtot villával megtörjük, összedolgozzuk a zöldfűszerekkel és a snidlinggel, majd arányosan elosztva a zsebekbe töltjük, a nyílásokat pedig fogvájóval betűzzük (A).

3. A töltött hússzeleteket lisztbe forgatjuk, jól lerázzuk róluk a felesleget, és mindkét oldalukon a felvert tojásba mártjuk. Alaposan lecsepegtetjük, a zsemlemorzsába tesszük, óvatosan beleforgatjuk-nyomkodjuk, majd ismét tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, azaz kétszer panírozzuk (B).

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk kétujjnyi olajat. Beletesszük a hússzeleteket (C), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön aranybarnára sütjük az egyik oldalukat (8-10 perc) (D). Ezután megfordítjuk őket, és fedő nélkül a másik oldalukat is barnára-ropogósra sütjük (további 6-8 perc). Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat (E).

5. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: a szőlőt megmossuk, leszemezzük; a vajat/margarin felforrósítjuk, rádobjuk a szőlőt, aláöntjük a bort, hozzáadunk 1 csipet sót, és élénk tűzön 2-3 percig forgatjuk-pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a brandyvel, lefedjük, de már nem forraljuk, csak a brandy gőzében érleljük néhány percig, végül külön tálba szedve kínáljuk. Burgonyapüré/krokett illik hozzá.

Tippek:

– Minél vastagabb vagy csontosabb a hús, annál nehezebben sül át, tehát fontos, hogy takarékon süssük, különben a bundája megég, belül pedig félig nyers marad!
– A rántott húst sütés közben csak addig szabad lefedni, amíg meg nem fordítjuk, különben a már ropogósra sült bundája a gőzben megpuhul.
– Ha nagyobb mennyiségű rántott húst sütünk, és a kisült szeleteket melegen kellene tartanunk, előmelegítjük a sütőt 100 °C-ra, kikapcsoljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a húst, és betesszük a sütőbe. A sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk fakanállal, hogy a gőz szabadon távozhasson, különben megereszkedik a hús bundája!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

558 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Orosz
csirkehússaláta

Tatárbifsztek

Erdeigomba-
torta

Burgundiai
rokfortos körte

Mini sajtnyársak

Ráksaláta
narancskehelyben

Ringlis
töltött tojás

Tésztában sült
vagdalt

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: