2017. június 29.
Péter, Pál napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

Almás pite –
klasszikus recept

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

  • A töltelékhez:
  • 2 kg savanykás alma
  • 200 g kristálycukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • Az omlós tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 125 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tasak (10 g) sütőpor
  • 2 tojás+2 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • Továbbá:
  • 60 g zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét elfövi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

2. Közben az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (vagy az összes hozzávalót aprítógépben, néhány pörgetéssel összedolgozzuk). 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk 2 tepsinagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok.

4. Az egyiket behúzzuk a tepsibe (ezzel egyúttal ki is béleljük a tepsit), villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-terítjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük a tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc).

5. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszőleges szeletekre-rombuszokra vágjuk, és megszórjuk fahéjas porcukorral.

Változatok:

– Készíthetjük nyers, vékony szeletekre gyalult almával, mazsolás túróval, diós-mogyorós meggyel, cseresznyével, sárgabarackkal, egyéb gyümölcsökkel is.
– A tölteléket nem zárt tésztalappal fedjük be, hanem sűrűn megrácsozzuk (főként, ha magas víztartalmú a töltelék, így kevésbé áztatja el az alsó tésztalapot).
– Zsemlemorzsa/dió helyett használhatunk búzacsírát is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

138 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 24 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 24 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Anikó
2015. 04. 08. 14:02
Isteni finom, gazdag, omlós, szinte eteti magát! Ezúttal még a töltelék sem áztatta el a tésztát mint az eddigi almás pitéimnél. Tökéletes!

Hasonló receptek


Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Almás túrókocka

Körtés-diós
zellersaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Bécsi
krumplisaláta

Almás párna

Almás-gombás
rakott krumpli

Zeller-sárgarépa-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: