2017. december 13.
Luca napja van

TORTÁK > Nevezetes torták

Hogy ez a francia csokoládéhabbal töltött torta miért éppen a lúdláb
jelzőt kapta, azt nem sikerült hitelt érdemlően felderítenem, de nem is fontos.
A lényeg a pillekönnyű csokoládéhab és a pikáns meggy együttese,
amely még különlegesebb, ha néhány szem rumos meggy is kerül bele.


Fotó: Hemző Károly

Lúdlábtorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1 (készen vásárolt) kakaós piskótatorta 1/3 része
  • A krémhez és a töltelékhez:
  • 200 g étcsokoládé
  • 5 dl tejszín
  • 50 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (nettó 300-350 g)
  • 2 ek. rum
  • 6 zselatinlap
  • A díszítéshez:
  • 200 g tortabevonó étcsokoládé
  • 4 ek. napraforgó olaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 3 ek. olvasztott tortabevonó étcsokoládé
  • citromfűlevél
A
B
C
D
E
F
G

1. A krémhez a csokoládét felaprózzuk. A tejszínt felforrósítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a csokoládét, és mérsékelt tűzön addig forrósítjuk-keverjük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Kihűtjük, lefedjük, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy alaposan áthűljön (bármily különös, a hab sokkal tartósabb és keményebb lesz, ha előzőleg a tejszínt felforraljuk, és nagyon behűtjük).

2. Másnap a meggyet leszűrjük, jól lecsepegtetjük, 20-22 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. Egy 26 cm, illetve a piskótalap méretével azonos átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral, majd belefektetjük a piskótalapot, és megkenjük a 2-3 ek. meggylében elkevert rummal.

3. A zselatint beáztatjuk 6-8 dl hideg vízbe. A csokoládés tejszínt habüstbe öntjük, és elektromos habverővel, közepes fordulatszámon félkemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, aztán hozzákeverünk 2 kis merőkanál habot, és a tűzre visszatéve olvadásig kevegetjük. Lehúzzuk a tűzről, majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a hab egészéhez adjuk (A), és kemény habbá verjük (néhány perc az egész!).

4. A hab 1/4-ét a tortalapra kenjük, sűrűn megszórjuk a meggyel, majd bevonjuk a maradék habbal (B), szép egyenletesen elsimítjuk a tetejét (C), és legalább 6 órára hidegre tesszük.

5. Díszítés előtt 35-40 perccel kivesszük a tortát a hűtőszekrényből (ha túlságosan hideg felületre kerül az olvasztott csokoládé, nehéz szépen elkenni, ráadásul szeletelésnél törni fog!). Tortarács alá alufóliát/sütőpapírt terítünk, ráhelyezzük a tortát, a tortakarikát és a sütőpapírt eltávolítjuk (D).

6. Felaprózzuk a tortabevonó étcsokoládét, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat, és határozott mozdulattal a torta közepére öntjük. Tortakéssel elsimítjuk (E), a lecsorgó és a lábaskában maradt csokoládéval pedig egyenletesen bevonjuk a torta oldalát is (F). Kissé dermedni hagyjuk, de mielőtt egészen megkötne a csokoládé, felfordított tortaráccsal kijelöljük a szeletek helyét (G), hogy szépen-könnyen tudjuk majd vágni.

7. A díszítéshez a lecseppent csokoládét (az eredeti mennyiség egyharmada visszanyerhető) ismét felolvasztjuk, hűlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, belekeverünk 3 ek. olvasztott csokoládét, majd csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a szeletek helyére, valamint a torta közepére formás rózsákat nyomunk belőle. A félretett meggyszemekkel és citromfűbóbitával díszítjük. Meleg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 12 + 6 + 1 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

319 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Burgundiai
rokfortos körte

Erdeigomba-
torta

Narancsos
Pavlova-torta

Ringlis
töltött tojás

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Orosz
csirkehússaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Tatárbifsztek

Körtés-diós
zellersaláta

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: