2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

A reformkonyha előkelő tagja, a gyógyító cékla igénytelenségénél és föld alatt rejtezkedő természeténél fogva mindig alapfontosságú zöldségnek számított, hiszen a történelem viharos korszakaiban, a leínségesebb időkben is megtermett, és „túlélőként” maga is életeket mentett.


Fotó: Hemző Károly

Céklasaláta
tormahabbal

Hozzávalók 4 személyre:

  • A joghurtos tormahabhoz:
  • 3 zselatinlap (5 g)
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 60 g ecetes reszelt torma
  • 1 (bio)citrom
  • 1 dl tejszín
  • A céklasalátához:
  • 400 g cékla
  • só, bors
  • 4 szál újhagyma
  • 1 csokor snidling
  • 30 g friss torma
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • Az öntethez:
  • 1/2 dl vörösborecet
  • 1 kk. kristálycukor
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. tökmagolaj
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. A tormahabhoz beáztatjuk a zselatint 5 dl hideg vízbe. A joghurtot és a tejfölt elkeverjük az ecetes tormával, ízlés szerint sóval. Mindkét citromot forró, folyó víz alatt megmossuk szárazra töröljük, az egyik héját belereszeljük a keverékbe (A), levét kinyomjuk és 2-3 evőkanálnyit a keverékhez szűrünk.

2. A felpuhított zselatint kinyomkodjuk, szelíd tűzön felolvasztjuk. Hozzákeverünk 1 kis merőkanál pépet (B), aztán még egyet, majd folyamatosan-erőteljesen keverve visszaöntjük a tálba (C) − ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy összeugorjon a zselatin. A tejszínt kemény habbá verjük, kíméletesen beleforgatjuk a krémbe. Lapos, 15-17 cm átmérőjű tálba simítjuk, és legalább 2 órára hidegre tesszük.

3. A céklasalátához beáztatjuk hideg vízbe a céklákat, alaposan megsikáljuk, hústűvel megszurkáljuk őket, egyenként alufóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A fóliában hagyjuk kihűlni, meghámozzuk (D), vékony szeletekre gyaluljuk (E), sózzuk, borsozzuk.

4. Az öntethez a vörösborecetet felforraljuk a cukorral, és a céklára locsoljuk. A balzsamecetet elkeverjük a citromlével és az apránként hozzáadott kétféle olajjal. Az újhagymát meghámozzuk, felkarikázzuk, beleforgatjuk az öntetbe.

5. A snidlinget finomra vágjuk, a friss tormát meghámozzuk és megreszeljük. A céklát lecsepegtetjük, 4 lapostányérra rendezzük, levét az öntethez adjuk, azt pedig a cékla tetejére szedjük. Hideg vízbe mártogatott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk ki a tormahabból, és óvatosan a cékla tetejére ültetjük (F). Tetejüket megszórjuk a tormával és a snidlinggel, végül ráreszeljük a citrom héját.

Változatok:

Az egyszerű céklasalátához  600 g aprószemű céklát héjában megfőzünk, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, vékonyan felkarikázzuk. Megszórjuk 1 kk. őrölt köménymaggal, és  hozzáadunk 50 g meghámozott, hajszálvékonyra gyalult friss tormát. 3-4 dl hideg vízben feloldunk 1-1 kk. cukrot és sót, elkeverjük 4-5 ek. borecettel, a céklára öntjük, lefedjük 1 napig érleljük. Utánaízesítjük, jól záródó üvegekbe szedjük, fogyasztásig hidegen tartjuk. Tálaláskor levéből kiemeljük, tetejét megszórhatjuk frissen reszelt tormával. A hűtőszekrényben hosszú hetekig eláll.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

373 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szőlős-almás
szárzellersaláta

Bécsi
krumplisaláta

Tavaszi
vegyes saláta

A leveles salátákról

Olívás
paradicsomsaláta

Téli
vitaminsaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Dijoni hagymasaláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Görög saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: