2017. október 17.
Hedvig napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Lencsefőzelék
füstölt oldalassal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g lencse
  • 400 g füstölt sertésoldalas
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 10-15 szem feketebors
  • 2 babérlevél
  • 4 ek. rizsliszt
  • 2 dl+4 kk. tejföl
  • só, bors
  • 1 kk. mustár
  • citromlé

1. Előző este a lencsét átválogatjuk és leöblítjük, az oldalast megmossuk, majd külön-külön tálban mindkettőt beáztatjuk langyos vízbe.

2. Másnap az oldalast, ahogyan a csontok engedik, kisebb darabokra vágjuk, és annyi hideg vízben, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a szemes borsot teatojásba zárjuk. Amikor az oldalas már majdnem puha, hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a hagymafejet, a teatojást, végül a babérlevelet, és az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

3. Kiemeljük az ételből az oldalast, a hagymát, a babérlevelet és a teatojást. A hagymát villával pépesre törjük, visszatesszük a főzőlébe. A rizslisztet simára keverjük a tejföllel és 1-2 merőkanál főzőlével, majd a lencséhez adjuk, azaz behabarjuk, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve összeforraljuk (3-5 perc).

4. Visszatesszük a főzelékbe az oldalast, ízlés szerint utánasózzuk, mustárral és/vagy citromlével savanyítjuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tálaláskor az arányosan elosztott oldalasdarabkákkal együtt mélytányérokba szedjük a főzeléket, végül cirmosra keverünk benne 1-1 kk. tejfölt.

Tippek:

Legjobb, ha előzőleg a füstölt csülköt, oldalast, nyelvet stb. puhára főzzük és a levében hagyjuk kihűlni (a hús sokkal zamatosabb marad!). Ezután a húst kivesszük a levéből, a lét jól kifagyasztjuk – ily módon könnyűszerrel leszedhetjük a tetejéről a zsírt – és a lencse áztatólevével hígított füstöltlében tesszük fel a lencsét főni. Vigyázat, a füstöltlé általában nagyon sós, és a sós közegben nehezen puhulnak meg a hüvelyesek!

Változatok:

– Amikor a lencse már majdnem puha, adhatunk hozzá 200 g apró kockára vágott burgonyát is.
– Habarás helyett rántással is sűríthetjük.
– Oldalas helyett 150-200 g paprikás kolbásszal is bolondíthatjuk.
– Van, aki egy kevés cukrot is tesz bele.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 8-12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

640 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Sonkás táska
és stangli

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Majonézes
kínaikel-saláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Húsos
lilahagymatorta

Illatos hússal
töltött cukkini

Rozmaringos szűzérmék
kelbimbóval

Sajtos-sonkás
papucs

Korhely
lencseleves

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: