2017. október 18.
Lukács napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Ezt az impozáns méretű káposztatölteléket még azok is megkockáztathatják,
akik kénytelenek lemondani az igen finom, ámde igencsak koleszterindús,
meglehetősen nehéz, füstölt hússal és savanyú káposztával készült hagyományos
töltött káposztáról. Kelkáposztából is pompás!


Fotó: Hemző Károly

Gombás-húsos
káposztatekercs

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 nagy fej (kb. 1,5 kg) káposzta
  • só, bors
  • 3 szikkadt zsemle
  • 200 g húsos szalonna vagy bacon
  • 2 nagy fej hagyma
  • 200 g sampinyon gomba
  • 600 g darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 3 tojás
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1+2 kk. pirospaprika
  • 1 ek. szárított majoránna
  • 5 dl húsleves (kockából)
  • 2 ek. rizsliszt
  • 6 dl tejföl
  • 1 hegyes zöldpaprika
  • néhány szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A káposzta külső, sérült leveleit eltávolítjuk, torzsáját széles pengéjű, hegyes késsel 5-6 helyen mélyen körbevágjuk (A), hogy a leveleket le tudjuk hántani. Annyi enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, hogy teljesen ellepje. 15 perc múlva, elkezdjük meglazítani-lebontani a kissé megpuhult leveleket (B), hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük őket.

2. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A szalonnát vékony csíkokra, a hagymát apró kockákra vágjuk. A gombát ecsettel vagy durva szövésű konyharuhával megtisztítjuk (C), felaprózzuk.

3. A szalonnát megpirítjuk, üvegesre pároljuk benne a hagymát, kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a darált húst, a gombát (D), tojásokat, a kinyomkodott zsemléket, az áttört fokhagymát, 1 kk. pirospaprikát, a majoránnát, ízlés szerint sót és borsot, jól összedolgozzuk.

4. A káposztalevek középső, vastag levélerét domború tetejük levágásával (vagy húsverővel) elvékonyítjuk (E). Kissé egymásra csúsztatva tiszta konyharuhára terítjük őket úgy, hogy egy kb. 30x40 cm-es téglalapot kapjunk, aztán egy másik konyharuhával betakarva felitatjuk róluk a vizet.

5. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A széleken 4-4 cm-t szabadon hagyva a káposztalapra simítjuk a masszát, majd visszahajtjuk a töltelékre a két rövidebb oldal szélét, és a konyharuha segítségével, hosszanti irányban, szorosan feltekerjük (F). A nagy sütőtepsibe fektetjük, aláöntjük a húslevest, alufóliával letakarjuk, és a sütőben kb. 1 órán át pároljuk.

6. Kivesszük a tekerecset a sütőből, és 15 percig pihentetjük. Közben kis lábaskában simára keverjük a rizslisztet a tejföllel és a maradék 2 kk. pirospaprikával, hozzászűrjük a káposzta levét, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. A tekercset 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, és bevonjuk a forró mártással. Tetejét a felkarikázott zöldpaprikával, petrezselyemmel díszítjük. Tarhonyát, párolt rizst, főtt burgonyát kínálhatunk mellé.

Változatok:

A darált marha és/vagy sertéshúst pulykafelsőcombbal is helyettesíthetjük.

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

832 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Uborka-
vitorlások

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Tésztában sült
vagdalt

Mexikói fasírt

Almás-besameles
káposztatorta

Spenótos pulykarolád

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tatárbifsztek

Illatos hússal
töltött cukkini

Kagylósalátával töltött
paradicsom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: