2017. december 12.
Gabriella napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Túrós-zöldborsós
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • só, bors
  • 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhütött)
  • 100 g főtt, füstölt sonka
  • diónyi vaj/margarin
  • 2+1 tojás
  • 500 g krémtehéntúró
  • 100 g reszelt parmezán vagy cheddar sajt
  • 1+1/2 dl tej
  • szerecsendió
  • 1 paradicsom
  • 1 szál petrezselyem

1. A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. A zöldborsót (fagyos állapotban) 4-5 ek. forró vízbe dobjuk, fedő alatt puhára pároljuk, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. A sonkát vékony csíkokra szeljük. Kikenünk vajjal/margarinnal egy szemrevaló, mélyebb sütőtálat (ebben fogjuk tálalni).

2. Két tojást kettéválasztunk, sárgájukat, az egész tojást, a túrót, a sajt felét, és 1 dl tejet összekeverünk. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.

3. A krumplit felkarikázzuk, egyharmadát a sütőtál aljára terítjük, kissé megsózzuk. Tetejére simítjuk a túrómassza felét, megszórjuk a sonkával, aztán újabb egyharmad rész krumpli, a zöldborsó és a maradék krumpli következik.

4. A maradék túrómasszát felhígítjuk 1/2 dl tejjel, a krumpli tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és 180 °C-os sütőben aranybarnára pirítjuk (40-45 perc). Paradicsomgerezdekkel, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Tippek:

Készíthetünk hozzá snidlingmártást: felforrósítunk 20 g vajat/margarint, rózsaszínűre pirítunk benne 20 g (1 púpozott ek.) lisztet. Felöntjük 2,5 dl tejjel és ugyanennyi vízzel, elkeverünk benne 1 ek. ételízesítőt, majd mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve 10 percig főzzük-sűrítjük. 1 nagy csokor (25-30 szál) snidlinget megmossunk, ollóval egyenesen beleaprózzuk a mártásba, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és csinos tálkába-csészébe szedve kínáljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

460 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-besameles
káposztatorta

Húsos
lilahagymatorta

Illatos hússal
töltött cukkini

Káposztás
palacsinta

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Zöldséges
húsgombócok

Gazdag rizssaláta
tojással

Majonézes
kínaikel-saláta

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Almás-zöldséges
heringsaláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: