DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Szőlős
gyümölcsrizs
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 600 g fehér csemegeszőlő
- 1/2 dl narancslikőr vagy brandy
- 4 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 2-3 ujjnyi (bio)citromhéj
- 1 vaníliarúd
- 120 g kerek szemű rizs
- 1+1,5+1,5 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 12 szem felezett dió
- 4 koktélcseresznye
- néhány mentalevél
1. A szőlőt megmossuk, 36-40 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit félbe-negyedbe vágjuk, magjaikat kiemeljük, és meglocsoljuk a narancslikőrrel/brandyvel.
2. A tejet felforraljuk a cukorral, a sóval, a felhasított vaníliarúddal és a belőle kikapargatott péppel, valamint a citromhéjjal. A rizst enyhén sós, forrásban lévő vízben 3 percig főzzük, aztán leszűrjük, azonnal a tejhez adjuk, folyamatosan keverve sűrű péppé főzzük (25-30 perc). Kiemeljük belőle a citromhéjat és a vaníliarudat.
3. A rizst hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, beledolgozunk 1 dl felveretlen tejszínt és a likőrben/brandyben érlelt szőlőt. További 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, lazán beleforgatjuk a rizsbe, és 4 kehelybe/tálkába simítjuk. Folpackkal betakarva legalább 2 órára behűtjük.
4. Tálalás előtt kirakjuk a kehely belső belső szegélyét a félretett szőlőszemekkel. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk a rizskrém közepére. Tetejüket felezett dióval, koktélcseresznyével és mentalevélkékkel díszítjük.
Változatok:
– A rizskrémbe keverhetünk 1 kis doboz felaprózott, lecsepegtetett ananászt vagy 50 g rumban megáztatott mazsolát is.
– Dió helyett díszíthetjük darabosra vágott pisztáciával, pirított mandulalapocskákkal, mandulapálcikákkal, illetve csokoládéforgáccsal is.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
680 kcal/kehely
Nehézségi fok: