2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Szőlős
gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 600 g fehér csemegeszőlő
  • 1/2 dl narancslikőr vagy brandy
  • 4 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 2-3 ujjnyi (bio)citromhéj
  • 1 vaníliarúd
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 1+1,5+1,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 12 szem felezett dió
  • 4 koktélcseresznye
  • néhány mentalevél

1. A szőlőt megmossuk, 36-40 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit félbe-negyedbe vágjuk, magjaikat kiemeljük, és meglocsoljuk a narancslikőrrel/brandyvel.

2. A tejet felforraljuk a cukorral, a sóval, a felhasított vaníliarúddal és a belőle kikapargatott péppel, valamint a citromhéjjal. A rizst enyhén sós, forrásban lévő vízben 3 percig főzzük, aztán leszűrjük, azonnal a tejhez adjuk, folyamatosan keverve sűrű péppé főzzük (25-30 perc). Kiemeljük belőle a citromhéjat és a vaníliarudat.

3. A rizst hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, beledolgozunk 1 dl felveretlen tejszínt és a likőrben/brandyben érlelt szőlőt. További 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, lazán beleforgatjuk a rizsbe, és 4 kehelybe/tálkába simítjuk. Folpackkal betakarva legalább 2 órára behűtjük.

4. Tálalás előtt kirakjuk a kehely belső belső szegélyét a félretett szőlőszemekkel. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk a rizskrém közepére. Tetejüket felezett dióval, koktélcseresznyével és mentalevélkékkel díszítjük.

Változatok:

– A rizskrémbe keverhetünk 1 kis doboz felaprózott, lecsepegtetett ananászt vagy 50 g rumban megáztatott mazsolát is.
– Dió helyett díszíthetjük darabosra vágott pisztáciával, pirított mandulalapocskákkal, mandulapálcikákkal, illetve csokoládéforgáccsal is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

680 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szőlős-almás
szárzellersaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Bécsi
krumplisaláta

Tejszínes-gombás
galuska

Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Korhely
lencseleves

Sonkás táska
és stangli

Zöldségleves májgaluskával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Spárga tojásos
zöld morzsával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: