2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Nagyanyáink is megirigyelhetnék ezt a jellegzetes, „kávésüteménynek” titulált édességet, amilyet a régi időkben, délutánonként kávé vagy tea mellé csipegettek. A ráérős uzsonnák divatja a legtöbb helyen (sajnos) elmúlt, a sütemény azonban változatlanul pompás, sőt vendégvárásra is remek.


Fotó: Elendel

Mogyorós-
körtés korona

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

  • 100+40 g hámozott mogyoró
  • 250 g finomliszt + a formához
  • 1/2 tasak (6 g) sütőpor
  • 5 tojás
  • 1 (bio)citrom
  • 4 közepes nagyságú, érett, de kemény körte (kb. 800 g)
  • 250 g lágy vaj/margarin + a formához
  • 300 g sütőcukor vagy porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 3 ek. barackpálinka
  • néhány citromfű- vagy mentabóbita

1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma sima alaplapját bordás rajzolatú, középen lyukas, azaz korona alakú betétjére cseréljük, vékonyan, de gondosan kikenjük vajjal/margarinnal és beszórjuk liszttel (a felesleget kirázzuk belőle).

2. 100 g mogyorót finomra darálunk. A lisztet összevegyítjük a sütőporral. A tojásokat és a citromot gondosan megmossuk, a tojásokat egyenként felütjük és tálkába csúsztatjuk, a citrom héját pedig lereszeljük, 1/2 citrom levét kinyomjuk. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, karalábévájóval kiemeljük a magházukat, és azonnal megöntözzük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A vajat/margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra-levegősre keverjük. Egyenként, gondosan beledolgozzuk a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat, végül több részletben hozzászitáljuk a lisztet. A masszát két részre osztjuk, az egyiket fehéren hagyjuk, a másikba belekeverjük a fahéjat, a darált mogyorót és apránként a tejet.

4. A formába szedjük-simítjuk előbb a mogyorós masszát, aztán a fehéret, kanálháttal, széles-levegős mozdulatokkal összeforgatjuk a kétféle masszát (ettől némileg márványos lesz a sütemény metszete). A felezett körtéket lecsepegtetjük, élükkel belebelenyomkodjuk a tésztába,  és középső bordamagasságra helyzett rácson 50 percig sütjük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük, aztán tortarácsra fordítjuk, óvatosan leemeljük róla a tortakarikát, valamint a rajzos koronabetétet, és hagyjuk kihűlni.

5. A maradék 40 g mogyorót darabosra-durvára vágjuk, serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül, folyamatosan keverve világosdrappra pirítjuk. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, hagyjuk kihűlni. A baracklevárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, elkeverjük a pálinkával, és (ecsettel) bevonjuk vele a korona felületét. Sűrűn beszórjuk a pirított mogyoróval, hagyjuk megszáradni (1 óra).

6. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk a koronát, citromfű-/mentabóbitákkal vidámítjuk, és a szépség kedvéért csak az asztalnál, nem túl vékonyan szeleteljük. Sokáig elálló, finom sütemény, remekül bírja a mélyhűtést.

Változatok:

− Készíthetjük almával is, a savanykás fajtákkal finom igazán; baracklekvár helyett bevonhatjuk citromos cukormázzal vagy tortabevonó étcsokoládéval is.
− Mogyoró helyett használhatunk diót, mandulát is, sőt 1-2 ek. átszitált kakaót is adhatunk a masszához, így jobban érvényelül a „márványzata”.

Italajánlat:

Kakaó, kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

346 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Sajtos-sonkás
papucs

Szárazborsókrém-
kenegető

Spenótos
omlett-tekercs

Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrém
paprikaladikban

Krumplisaláta
túrókrémmel

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Gombás táska

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: