2017. június 27.
László napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Állítólag Washington mondta egyszer, hogy az Egyesült Államok címerét
nem sasnak, hanem pulykának kellene ékesíteni, mert az aztán tényleg amerikai
madár. Nos, nekünk nem kell mindjárt egy egész pulykával megkűzdenünk, ha
gesztenyés pecsenyét álmodunk az asztalra, elég a melle is! És hogy könnyebb
legyen a dolgunk, már előző nap félig megsüthetjük, sőt egészen is, mert
hidegen is pompás falat! Remek karácsonyi főétel is lehet.


Fotó: Hemző Károly

Gesztenyés pulykamell
áfonyadzsemmel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 800 g gesztenye
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1/2 pulykamell (1,2 kg)
  • só, bors
  • 1 dl tejszín
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tojássárgája
  • őrölt fahéj
  • 50 g vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej hagyma
  • 300 g áfonyadzsem
  • A körethez:
  • 1 kg krumpli
  • 2,5-3 dl tej
  • 1 ek. vaj
  • őrölt szerecsendió
A
B
C
D
E

1. A gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, és kuktában, a sípolástól számítva 25 percig főzzük. A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A húst megmossuk, leválasztjuk róla a kisebb, gömbölyded részét, a „filét”. A nagyobb lapot 2 cm-ként, mélyen bevagdossuk, a filét pedig hosszában, mélyen bevágjuk (A), majd kiterítjük, és kiverjük. Mindkettőt meghintjük sóval és borssal.

2. A töltelékhez a gesztenyét még melegen meghámozzuk, elmorzsoljuk a tejszínnel, és krumplinyomón áttörjük (B). Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a sajtot, a finomra vágott petrezselymet, az apróra felkockázott sonkát (C), a tojássárgákat, 1 nagy csipet fahéjat, ízlés szerint sót és borsot, összedolgozzuk.
A masszát a nagyobbik húslapra halmozzuk, kissé bele is nyomkodjuk a „redőkbe”, ráterítjük a kisebbiket (D), a széleket lenyomkodjuk, majd sűrű öltésekkel összevarrjuk (E), és sonkaszerűen megkötözzük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, beleforgatjuk a húst, és élénk tűzön körbepirítjuk. Fedeles sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk a pecsenyelével-zsiradékkal, majd aláöntjük a bort, mellédobjuk a fokhagymát és a vastagon felkarikázott hagymát. Fedő alatt 1 órán át pároljuk, aztán fedetlenül, a pecsenyelével gyakorta meglocsolva pirosra sütjük (1/2 óra).

4. A körethez a krumplit meghámozzuk, megmossuk, vékony hasábokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A tejet felforrósítjuk. A krumplit leszűrjük, megtörjük, hozzáadjuk a vajat, apránként a tejet, ízlés szerint utánasózzuk, habosra keverjük, végül 1 csipet szerecsendióval fűszerezzük, és melegen tartjuk.

5. A húst vágódeszára emeljük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Ezután eltávolítjuk róla a zsineget és a cérnát, ujjnyi vastagon felszeleteljük, tálra rendezzük. A krumplipürét csillagbetétes habzsákba szedjük, majd fészkeket nyomunk belőle egy nagyobb, lapos tálra. Az áfonyadzsemet felforrósítjuk, és csinos tálkában kínáljuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

641 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kelbimbós
gesztenyeleves

Pulykacomb sütőtök-
paradicsom körettel

Ráksaláta
narancskehelyben

Orosz
csirkehússaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tésztában sült
vagdalt

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: