2017. november 23.
Kelemen napja van

TORTÁK > Házias torták

Ez a puha-zamatos „kávétorta” alig titkolható rokonságban van a nevezetes
svájci répatortával, de talán még finomabb is, mert jól érezhető benne a sütőtök jellegzetes íze. Gyerekeknek is ideális-egészséges reggeli vagy uzsonna!


Fotó: Elendel

Diós
sütőtöktorta

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

  • 1-1,2 kg sütőtök (nettó 600 g)
  • 150 g dió
  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 kk.+2 dl olaj
  • 3 tojás
  • 400 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • porcukor a szóráshoz

1. A sütőtököt megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk. A dundibb részét még egyszer félbevágjuk, a magokat és szakállkákat karalábévájóval vagy evőkanállal gondosan kikapargatjuk-eltávolítjuk. A tökhúst további gerezdekre vágjuk (így könnyebb dolgozni vele), és meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn (vagy az aprítógép reszelő-betétjét használva) vékony csíkokra aprózzuk.

2. A diót nem túl finomra daráljuk. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzákeverjük a diót. 1 kk. olajjal kikenünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk.

3. Összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. Apránként beledolgozzuk az olajat (morzsalékos állagú masszát kapunk, nem baj!), aztán hozzáadjuk a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Beleforgatjuk a sütőtököt, 5-8 percig állni hagyjuk, hogy a tök levet eresszen.

4. A tojásfehérjéket további 1 csipet sóval kemény habbá verjük. Apránként a „folyékony” tökmasszához keverjük a lisztet, aztán óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, és a formába simítjuk.

5. Középső bordamagasságra állított rácson 60-75 percig sütjük (a közepébe szúrt hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e teljesen). 10 percig a formában pihentetjük, aztán lepattintjuk róla a tortakarikát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt lapos tálra csúsztatjuk a tortát, tetejét megszórjuk (vaníliás vagy fahéjas) porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

– Kényeztetésképpen (2 dl) krémsűrűségűre felvert tejszínt kínálhatunk hozzá, amelyet 40 g durvára vágott dióval gazdagíthatunk, de csokoládéöntettel is mennyei.
– Remekül bírja a mélyhűtést: a teljesen kihűlt tortát, illetve egy részét negyedekre vagy szeletekre vágjuk és nejlontasakba csomagolva eltesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (2-3 óra).

Változatok:

Olaj helyett készíthetjük lágy vajjal/margarinnal, dió helyett mogyoróval is.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea; gyerekeknek tej vagy kakaó

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

420 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2015. 09. 28. 14:31
Válasz Anikó részére: Kedves Anikó! Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy sikere volt! Üdvözlettel: LM
Anikó
2015. 09. 28. 12:24
Nagyon-nagyon finom ez a torta, a kisfiam is odáig van érte, mindenkinek szívből ajánlom! Az én tortám inkább aranybarna lett (belül), nem ilyen szép sötétbarna mint a képen, de az íze kifogástalan! Köszönöm a nagyszerű receptet.

Hasonló receptek


Gombás táska

Káposztás táska

Fasírtmuffin

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Túrós zöldségtorta

Szilvás rózsatorta

Tökmagos-
sajtos stangli

Emeletes
szendvicsfalatkák

Spenótos
omlett-tekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: