DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Elendel
Kivis-mangós
csokoládékrém
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 80 g étcsokoládé
- 1 tasak csokoládés pudingpor
- 5 dl tej
- 3 ek. porcukor
- 1+1 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 4 nagyobb kivi
- 1 kis doboz mangóbefőtt
- 1/2 citrom leve
- 5 ek. őszibaracklikőr vagy -vodka
- 1,5 dl tejszín
- 8-12 szem cukrozott vagy koktélcseresznye
- néhány mentalevél
1. A csokoládét megreszeljük. A pudingport simára keverjük a teljes mennyiségből elvett 1 dl hideg tejjel és a cukorral. A maradék tejet felforraljuk, apránként hozzáöntjük a pudingos tejet, és szelíd tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük (1 perc).
2. Lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a csokoládét és 1 tasak vaníliás cukrot, habverővel alaposan összedolgozzuk, néhány percig hűlni hagyjuk. Arányosan elosztva 4 talpas pohárba szedjük, hagyjuk teljesen kihűlni (1 óra), végül letakarjuk, és legalább 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
3. Tálalás előtt 1 órával a kiviket meghámozzuk, félbevágjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálba csúsztatjuk. A mangót leszűrjük (levét ásványvízzel hígítva vagy pezsgős koktélhoz felhasználhatjuk), kisebb darabokra vágjuk, a kivihez adjuk. Meglocsoljuk az őszibaracklikőrrel-/vodkával, kíméletesen összekeverjük, lefedjük, hidegre tesszük.
4. Közvetlenül tálalás előtt 1 tasak vaníliás cukorral félkemény, krémszerű habbá verjük a tejszínt. Arányosan elosztva a csokoládékrém tetejére kócosítjuk, elrendezzük rajta a likőrben érlelt gyümölcsöket, végül a cseresznyeszemekkel és néhány mentalevélkével díszítjük. Rolettit kínálhatunk mellé.
Tippek:
Kényeztetésképpen csokoládéforgáccsal és/vagy pirított mandulalapocskákkal is gazdagíthatjuk.
Változatok:
Egyéb karakteres gyümölccsel (narancs, meggy, eper) vagy befőttel is készíthetjük.
Italajánlat:
Édes desszertbor, pezsgő
Elkészítési idő:
30 perc
+ 3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
481 kcal/kehely
Nehézségi fok: