2017. augusztus 19.
Huba napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták


Fotó: Elendel

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g lencse
  • 1 babérlevél
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1+6 ek. olaj
  • 180 g sampinyon gomba
  • 1 tojás +2 tojássárgája
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 8 ek. zsemlemorzsa
  • 16-20 kis csokor (1 doboz) madársaláta
  • néhány petrezselyembóbita
  • A salátához:
  • 2 ek. puha mazsola
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 1 ek. citromlé
  • só, bors
  • 1 ek. méz
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 3 nagyobb sárgarépa

1. A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. Másnap az áztatólében, a babérlevéllel ízesítve, mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (kb. 20 perc), félidőben kissé megsózzuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, 1 ek. olajban megfonnyasztjuk, hűlni hagyjuk.

2. A salátához a mazsolát leöblítjük és lecsepegtetjük, a paprikát apróra felkockázzuk. Mélyebb tálba öntjük a citromlét, oldódásig keverünk benne 1 kk. sót, eldolgozzuk ízlés szerint borssal,  a mézzel, az áttört fokhagymával, végül az apránként hozzáadott olívaolajjal. A sárgarépákat meghámozzuk, kis lyukú reszelőn finomra reszeljük, majd a mazsolával és a paprikakockákkal együtt beleforgatjuk az öntetbe. Gondosan lefedjük, tálalásig a hűtőbe tesszük.

3. A gombát megtisztítjuk, egészen apró darabokra vágjuk. A lencsét leszűrjük, kidobjuk belőle a babérlevelet, tálba szórjuk, villával darabosra törjük. Hozzáadjuk a gombát, a párolt hagymát, a tojást, a tojássárgákat, ízlés szerint sót, őrölt fehér borsot, a pirospaprikát és a zsemlemorzsát, alaposan összedolgozzuk.

4. Serpenyőben felforrósítunk 6 ek. olajat, és két evőkanál segítségével halmokat ejtünk bele a masszából, kissé ellapítjuk. Mérsékelt tűzön mindkét oldalukat ropogósra sütjük (5+5 perc), majd többszörösen összehajtogatott papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.

5. A madársalátát leöblítjük, kicentrifugázzuk/konyharuhával szárazra lapogatjuk. Személyenként 4-5 csokrot lapostányérra rendezünk, mellészedünk 4-5 evőkanálnyi répasalátát, 2-3 lencsefasírtot, és petrezselyembóbitával vidámítva azonnal tálaljuk. Pompás-egészséges, hústalan fogás, de hirtelensültek köreteként is kínálhatjuk.

Tippek:

A masszát 2 doboz (töltőtömeg 265 g/doboz) leöblített, és alaposan lecsepegtetett konzerv lencsével is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

510 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Sajtkrémes
mártogató

Majonézes
kínaikel-saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Almás-gombás
rakott krumpli

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Gazdag
tavaszi saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: