2017. január 17.
Antal napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Aligha van egyszerűbb és mutatósabb csirkeétel, mint ez a tortaformájú rakottas.
A receptben felsorolt hozzávalók 6 személyre elegendők, de nem érdemes kevesebbet készíteni, mert a torta-élményhez szükségünk van a kerekségére és
a tömegére. Az sem baj, ha marad belőle, mert hidegen is mennyei, szépen-jól szeletelhető, így a maradékot vacsorára, uzsonnára, szendvicshez, másnapi főzelék feltéteként elfogyaszthatjuk.


Fotó: Hemző Károly

Csirketorta sütőtök-
kelbimbó körettel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 3 pár (6 db) csirkemellfilé
  • 8 szelet bacon
  • 100 g főtt, szeletelt füstölt tarja
  • 150 g reszelt edami sajt
  • só, bors
  • 2 tojás
  • 700 g sütőtök (sonkatök)
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis ág rozmaring
  • 2 ek. olaj
  • 500 g kelbimbó (mélyhűtött)
  • 1 ek. vaj
A
B
C
D
E
F
G

1. Egy 24-26 cm átmérőjű, mély sütőtálat kibélelünk a szalonnával úgy, hogy a szeletek vége jócskán túllógjon a peremén. Aljára terítjük a tarja felét, megszórjuk 2 ek. sajttal. 3 mellfilét beleforgatunk a sóval és borssal felvert tojásokba (A), a tálba fektetjük (B), megszórjuk 2 ek. sajttal (C), aztán a maradék tarja (D), 2 ek. sajt, a tojásba forgatott, maradék 3 csirkemell (E), végül a maradék sajt következik.

2. Visszahajtjuk a húsra a szalonnavégeket (F), a szépség kedvéért lazán megtekerjük-összecsippentjük (G), kissé lenyomkodjuk-tömörítjük, végül letakarjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük (sok levet ereszt, ez később elpárolog!), aztán takaratlanul aranybarnára pirítjuk (20 perc).

3. A körethez a sütőtököt megtisztítjuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. 2 gerezd fokhagymával finomra aprítjuk a rozmaring lecsipkedett levélkéit, 1 percig pirítjuk az olajban, aztán hozzáadjuk a sütőtököt, és fedő alatt puhára pároljuk. A fagyos kelbimbót enyhén sós, 2 gerezd fokhagymával ízesített vízben 10-12 percig főzzük, majd leszűrjük, és átforrósítjuk a vajban.

4. A csirkét 10 percig a sütőtálban pihentetjük, aztán két húslapáttal alányúlva lapos tálra emeljük, „körbekerítjük” a zöldségekkel, bazsalikommal vagy egyéb zöldfűszerrel díszítjük, és tortaszerűen szeleteljük. További köretként szerecsendióval illatosított burgonyapüré illik hozzá.

Tippek:

Készíthetjük négyszögletes gyömülcskenyérformában, hasábra sütve is, amelyet hosszúkás tálra borítunk, 5 percig pihentetünk, és nem túl vékony szeletekre vágva tálalunk. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

462 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karalábé-retek-
alma saláta

Orosz
csirkehússaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Csirkés
Waldorf-saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Sajtkrémes
mártogató

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: