2017. június 25.
Vilmos napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták

A legfinomabb túrós palacsinta, amelyet valaha is kóstoltam.
Igaz, hogy kell hozzá egy kis idő meg türelem, de megéri!
Nem túl tartalmas, egytállevesek ideális kísérője.


Fotó: Hemző Károly

Bécsi töltött-sült
túrós palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 100 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. rum
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 2 ek. rum
  • 3 ek. lágy vaj/margarin
  • 2 tojás
  • 100 g porcukor
  • 250 g krémtehéntúró
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • Az öntethez:
  • 1 tojás
  • 30 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl tej
A
B
C
D
E

1.  A palacsintához  simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott sóval és tojásokkal, lefedjük, 30 percet pihentetjük, aztán hozzáadjuk az olajat és a rumot (ha szükséges, egy kevés buborékos ásvány-/szódavízet is), és 8-10 palacsintát sütünk belőle.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és meglocsoljuk a rummal. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy nem túl mély, csinos sütőedényt (ebben fogjuk tálalni).

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék vajat/margarint habosra-krémesre keverjük a porcukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és a túróval. Belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját (A), aztán óvatosan, hogy össze ne törjük, (lyukas fakanállal) lazán beledolgozzuk a tojáshabot (B), végül a mazsolát a rummal együtt.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a túrókrémmel a palacsintákat, feltekerjük (D), majd félbevágjuk, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva-támasztva beleállítjuk a sütőedénybe (D).

6. Az öntethez (botmixerrel) simára-habosra keverjük a tojást a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. A palacsintarakottas tetejére locsoljuk (F), és a forró sütőben aranybarnára sütjük (20-25 perc). 5 percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben tálaljuk.

Tippek:

Pompás vendégváró, mert mindent el lehet előre készíteni, de az öntetettel csak közvetlenül a sütés előtt szabad meglocsolni a rakottast (elázna, ha az öntetben „tárolnánk”). Addig azonban a hűtőszekrényben tartjuk, és a sütést hideg sütőben kezdjük, mert, még a hőálló vagy mikrohullámú sütésre alkalmas tálak is könnyen elpattannak, ha a hűtőszekrényből egyenesen a forró sütőbe tesszük őket! Számítsunk arra, hogy a sütési idő mintegy 20 perccel hosszabb lesz!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

534 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 30 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 30 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sonkás táska
és stangli

Spenótos
palacsintatorta

Spárga tojásos
zöld morzsával

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Zöldségleves májgaluskával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Húsos
kelkáposztaleves

Bécsi
krumplisaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: