2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

Süssünk együtt!

Ennek a finom süteménynek a hazája Bajorország, ahol legendásan ízletes
almák teremnek, és egész éven át előszeretettel használják nemcsak a fahéjat,
hanem a mézeskalácsfűszereket is. Lassan éppen itt az idejük...


Fotó: Hemző Károly

Fűszeres-almás
szelet

Hozzávalók 24 szelethez:

  • 800 g savanykás alma
  • 3-4 ek. citromlé
  • 250 g finomliszt
  • 100 g étkezési keményítő
  • 1 kk. (5 g) sütőpor
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 200 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 kk. mézeskalácsfűszer
  • 2 kk. kakaópor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 2 ek. alma- vagy barackpálinka
A
B
C
D
E
F

1. Egy 20x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, és kivágjuk a magházukat. Minden almanegyedet további 3-4 gerezedre vágunk (A), tálba tesszük, meghintjük a citromlével (hogy meg ne barnuljanak).

2. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport összekeverjük. Fehérre-habosra verjük a vajat/margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval (15 perc!). Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként beleszitáljuk a lisztkeveréket (B).

3. A masszát elfelezzük. Az egyikbe beledolgozzuk mézeskalácsfűszert és a kakaót (C), a másikba a fahéjat. A kétféle masszát 2 csőrbetét nélküli habzsákba vagy nejlonzacskóba szedjük, és kivágjuk a hegyüket úgy, hogy 2 ujjnyi vastag hurkákat tudjunk nyomni belőlük.

4. A kétféle masszából hosszanti irányban, felváltva 3-3 dundi csíkot nyomunk a tepsibe (D), majd beleállítjuk-nyomkodjuk a lecsepegtetett almagerezdeket (E), és a sütő közepére betolt rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!).

5. A lekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük, elkeverjük a pálinkával, és vékonyan bevonjuk vele a sütőből kivett, forró sütemény tetejét (F). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd sütőpapírostul rácsra emeljük, és hagyjuk egészen kihűlni. Úgy vágjuk fel, hogy minden szeletben legyen kakaós és fahéjas tészta is. Mélyhűthető!

Tippek:

– Mézekalácsfűszer helyett illatosíthatjuk 2-3 csipet őrölt ánizzsal és 1/2 kk. őrölt szegfűszeggel is (a kakaón kívül).
– Kényeztetésképpen külön tálkában kínált krémmel gazdagíthatjuk:
4 dl tejszínt félkemény habbá verünk 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukorral, majd lazán belekeverünk 1/2 dl narancslikőrt/triple secet és 4-5 ek. áttört baracklekvárt.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc
+ a hűlési idő

Energiatartalom:

215 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Majonézes
kínaikel-saláta

Sonkás és
sajtos roló

Almás-besameles
káposztatorta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Waldorf-saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Diós-almás
káposztasaláta

Sült alma-
cékla köret

Karalábé-retek-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: