2017. november 25.
Katalin napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

Nevét nem a székelyekről általában, hanem egy bizonyos Székely nevezetű
úrról kapta, akinek az 1840-es évektől családias vendéglője volt a pesti, akkori
Hatvani utcában. A reformkori ifjak, olcsósága miatt, gyakran betértek ide falatozni. Ám egy késői órán már csak pörkölt és párolt káposzta akadt a konyhán,
az ifjak pedig nagyon éhesek voltak... Állítólag Petőfi Sándor kedvenceként
fel is került az étlapra.


Fotó: Hemző Károly

Székelygulyás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g sovány sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 hegyes-csípős zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 4 ek. olaj vagy sertészsír
  • 1 kk. pirospaprika + a díszítéshez
  • 1/4 kk. köménymag
  • 1 babérlevél
  • 3+1 dl tejföl
  • 30 g rizsliszt
  • 1 szál petrezselyem

1. A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük.

2. A olajat/zsírt felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, saját levében, fedő alatt kb. 40 percig, puhulásig pároljuk, azaz pörköltet készítünk.

3. A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük.

4. 3 dl tejfölt elhabarunk a rizsliszttel, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt és friss házikenyeret kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb!

Tippek:

– A húst és a káposztát (a nagykönyv szerint) együtt illenék párolni a paprikás pörköltalapon, de mivel gyakorta nem egyszerre puhulnak meg, célszerű külön-külön elkészíteni. Néhány órás állás-érlelődés, sőt újramelegítés – mint a káposztaételeknek általában – igen jót tesz neki.
– A teljesen kész étel remekül bírja a mélyhűtést.

Változatok:

Készíthetjük sertésoldalasból, marhalábszárból vagy pulykacombból főzött pörkölttel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

630 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Illatos hússal
töltött cukkini

Tojásos
karfiolragu

Rozmaringos szűzérmék
kelbimbóval

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Sonkás
polentapogácsa

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Babos-rizses
húsgombócok

Húsos
lilahagymatorta

Erdei gombás-
currys rizottó

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: