2017. szeptember 21.
Máté napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

Nevét nem a székelyekről általában, hanem egy bizonyos Székely nevezetű
úrról kapta, akinek az 1840-es évektől családias vendéglője volt a pesti, akkori
Hatvani utcában. A reformkori ifjak, olcsósága miatt, gyakran betértek ide falatozni. Ám egy késői órán már csak pörkölt és párolt káposzta akadt a konyhán,
az ifjak pedig nagyon éhesek voltak... Állítólag Petőfi Sándor kedvenceként
fel is került az étlapra.


Fotó: Hemző Károly

Székelygulyás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g sovány sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 hegyes-csípős zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 4 ek. olaj vagy sertészsír
  • 1 kk. pirospaprika + a díszítéshez
  • 1/4 kk. köménymag
  • 1 babérlevél
  • 3+1 dl tejföl
  • 30 g rizsliszt
  • 1 szál petrezselyem

1. A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük.

2. A olajat/zsírt felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, saját levében, fedő alatt kb. 40 percig, puhulásig pároljuk, azaz pörköltet készítünk.

3. A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük.

4. 3 dl tejfölt elhabarunk a rizsliszttel, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt és friss házikenyeret kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb!

Tippek:

– A húst és a káposztát (a nagykönyv szerint) együtt illenék párolni a paprikás pörköltalapon, de mivel gyakorta nem egyszerre puhulnak meg, célszerű külön-külön elkészíteni. Néhány órás állás-érlelődés, sőt újramelegítés – mint a káposztaételeknek általában – igen jót tesz neki.
– A teljesen kész étel remekül bírja a mélyhűtést.

Változatok:

Készíthetjük sertésoldalasból, marhalábszárból vagy pulykacombból főzött pörkölttel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

630 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

A húsvéti sonkáról

Babos-rizses
húsgombócok

Sonkás
polentapogácsa

Húsos
lilahagymatorta

Mexikói fasírt

Krumplis
cukkinicsónakok

Tejszínes-gombás
galuska

Fűszeres tarja
kapros káposztával

Tojásos
karfiolragu

Erdei gombás-
currys rizottó

Rozmaringos szűzérmék
kelbimbóval
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: