2017. június 23.
Zoltán napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták


Fotó: Hemző Károly

Brokkolis-pulykás
tésztagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g pulykamellfilé
  • 1 ek. szárnyasfűszer-keverék
  • 1 ek. szójaszósz
  • 400 g brokkoli
  • 1 piros húsú paprika
  • cayenne-i bors
  • diónyi vaj/margarin
  • 400 g gyűszű- vagy orsótészta
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tojás
  • 1 ek. rizsliszt
  • szerecsendió
  • 100 g cheddar vagy gouda sajt

1. A pulykahúst leöblítjük, a rostokra merőlegesen-rézsútosan vékony csíkokra vágjuk. Meghintjük a fűszerkeverékkel és a szójaszósszal, alaposan összekeverjük, lefedjük, betesszük a hűtőszekrénybe, és 15-20 percet pihentetjük.

2. Közben a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, karcsú csíkokra szeljük. A brokkolit 2 liter enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk. 3-4 perc múlva szűrőlapáttal jéghideg vízbe szedjük, azaz blansírozzuk, majd alaposan lecsepegtetjük, és többszörösen összehajtogatott papírkendőre vagy tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, szemrevaló tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A brokkoli főzőlevét kiegészítjük 4 literre, felforraljuk, majd beleszórjuk a tésztát, és a csomagoláson javasolt ideig főzzük (ügyeljük arra, hogy ne főjön túl, mert később a sütőben is puhul még!). Leszűrjük, jól lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a sütőtálba csúsztatjuk.

4. Az olajat mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk, beleforgatjuk a pulykamellcsíkokat, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve-rázogatva 3-4 percig pirítjuk. Utánasózzuk, cayenne-i borssal ízesítjük, majd a pecsenyealjjal együtt a tésztára simítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a brokkolit és a paprikacsíkokat.

5. A tejszínt simára keverjük a rizsliszttel, a tojásokkal, ízlés szerint sóval, kevés borssal és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. A rakottas tetejére öntjük, megszórjuk a szálasra reszelt sajttal, és aranysárgára sütjük (25 perc). Fogyasztás előtt 5 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), a sütőtedényben tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

− Pompás családias-baráti vendégváró, hiszen előre elkészíthetjük, de csak közvetlenül sütés előtt öntözzük meg a tojásos tejszínnel, mert nem jó, ha túlpuhul-elázik a tészta!
− Ha üveg- vagy cseréptálat használunk és későbbi fogyasztásra szánjuk, azaz sütésig a hűtőben tároljuk az ételt, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert az áthűlt tál elpattanhat a hőmérsékletkülönbségtől! A sütési idő ez esetben 20-25 perccel hosszabb!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

749 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Zöldséges
húsgombócok

Szerencsegomba
tojásból

Sonkakrémes
töltött tojás

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkás és
sajtos roló

Krumplisaláta
túrókrémmel

Illatos hússal
töltött cukkini

Karalábé-retek-
alma saláta

Csirkeragu
rizskoronában

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: