2017. december 13.
Luca napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták


Fotó: Hemző Károly

Brokkolis-pulykás
tésztagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g pulykamellfilé
  • 1 ek. szárnyasfűszer-keverék
  • 1 ek. szójaszósz
  • 400 g brokkoli
  • 1 piros húsú paprika
  • cayenne-i bors
  • diónyi vaj/margarin
  • 400 g gyűszű- vagy orsótészta
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tojás
  • 1 ek. rizsliszt
  • szerecsendió
  • 100 g cheddar vagy gouda sajt

1. A pulykahúst leöblítjük, a rostokra merőlegesen-rézsútosan vékony csíkokra vágjuk. Meghintjük a fűszerkeverékkel és a szójaszósszal, alaposan összekeverjük, lefedjük, betesszük a hűtőszekrénybe, és 15-20 percet pihentetjük.

2. Közben a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, karcsú csíkokra szeljük. A brokkolit 2 liter enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk. 3-4 perc múlva szűrőlapáttal jéghideg vízbe szedjük, azaz blansírozzuk, majd alaposan lecsepegtetjük, és többszörösen összehajtogatott papírkendőre vagy tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, szemrevaló tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A brokkoli főzőlevét kiegészítjük 4 literre, felforraljuk, majd beleszórjuk a tésztát, és a csomagoláson javasolt ideig főzzük (ügyeljük arra, hogy ne főjön túl, mert később a sütőben is puhul még!). Leszűrjük, jól lerázzuk róla a vizet, és egyenesen a sütőtálba csúsztatjuk.

4. Az olajat mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk, beleforgatjuk a pulykamellcsíkokat, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve-rázogatva 3-4 percig pirítjuk. Utánasózzuk, cayenne-i borssal ízesítjük, majd a pecsenyealjjal együtt a tésztára simítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a brokkolit és a paprikacsíkokat.

5. A tejszínt simára keverjük a rizsliszttel, a tojásokkal, ízlés szerint sóval, kevés borssal és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. A rakottas tetejére öntjük, megszórjuk a szálasra reszelt sajttal, és aranysárgára sütjük (25 perc). Fogyasztás előtt 5 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), a sütőtedényben tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

− Pompás családias-baráti vendégváró, hiszen előre elkészíthetjük, de csak közvetlenül sütés előtt öntözzük meg a tojásos tejszínnel, mert nem jó, ha túlpuhul-elázik a tészta!
− Ha üveg- vagy cseréptálat használunk és későbbi fogyasztásra szánjuk, azaz sütésig a hűtőben tároljuk az ételt, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert az áthűlt tál elpattanhat a hőmérsékletkülönbségtől! A sütési idő ez esetben 20-25 perccel hosszabb!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

749 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Csirkeragu
rizskoronában

Illatos hússal
töltött cukkini

Krumplisaláta
túrókrémmel

Almás-gombás
rakott krumpli

Sajtos-sonkás
papucs

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: