2017. június 27.
László napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Ananászos
gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 7 dl tej
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 2 ujjnyi (bio)citromhéj
  • 1 vaníliarúd
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 1 nagy doboz ananászkarika (nettó kb. 300 g)
  • 1 kis doboz felaprózott ananász (nettó kb. 150 g)
  • 1,5+3 dl tejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 8 felezett dió
  • 4 mentabóbita

1. Felforraljuk a tejet a cukorral, a sóval, a citromhéjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belőle késheggyel kikapargatott péppel. Beleszórjuk a rizst, szelíd tűzön, gyakran megkeverve, sűrű-mázgás péppé főzzük (20 perc).

2. Közben kiemeljük levükből az ananászkarikákat, a felaprózott ananászt pedig leszűrjük, mindkettőt alaposan lecsepegtetjük (levüket koktélokhoz elhasználhatjuk). 8 szép karikát félreteszünk a díszítéshez, a maradékot és az „aprólékot” turmixkehelybe tesszük, krémmé pörgetjük.

3. Eltávolítjuk a rizsből a citromhéjat és a vaníliarudat, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és 1,5 dl felveretlen tejszínnel lazítjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 3 dl tejszínt, felét csillagcsőrős nyomózsákba szedjük (mindjárt alufóliába csomagoljuk és hidegre tesszük), a többit összeforgatjuk a rizzsel.

4. 4 kehely vagy öblös talpaspohár/tálka aljára szedünk 1-1 kis merőkanál ananászpépet, rásimítjuk a rizst, folpackkal letakarjuk, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor a félretett ananászkarikákból négyet kettévágunk. Minden kehely belső peremére 2-2 felezett, tetejére pedig 1-1 egész karikát helyezünk. Apró-sűrű tejszínhabrózsákat nyomunk a krém szegélyére és közepére, végül 2-2 felezett dióval és mentabóbitával díszítjük.

Tippek:

– Friss ananászból még finomabb, de készíthetjük mangó, őszibarack- vagy meggybefőttel is.
– A vaníliarudat egyszeri használat után kár volna kidobni, mert jelentős mennyiségű illatanyag marad benne: folyó víz alatt gondosan megmossuk, eltávolítjuk róla a rizsmaradékot, hagyjuk egészen megszáradni, majd kettétörjük, és jól záródó dobozban tárolt porcukorba ágyazzuk, amely 8-10 napon belül átveszi az illatát.

Italajánlat:

Édes sherry/portói, marsala desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

581 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Tésztában sült
vagdalt

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Almás-szőlős
sajtsaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Orosz
csirkehússaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Tonhalas
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: