2017. október 18.
Lukács napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert a sütemény elkészítése voltaképpen egyszerű, a végeredmény pedig pazar.


Fotó: Hemző Károly

Habos
mákos szelet

Hozzávalók 24 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 80 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 1 nagy doboz őszibarackbefőtt (820 - 850 g)
  • 50 g vaj/margarin
  • 6 tojás
  • 50+50 g porcukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 300 g darált mák
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa
  • A habtakaróhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 1 kk. citromlé
  • 200 g porcukor
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben mindössze néhány pillanat). Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy mélyebb, kb. 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. 

3. A töltelékhez a mazsolát megöntözzük a rummal, az őszibarackokat leszűrjük, és kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.

4. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.

5. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. 6 tojásfehérjét 1 csipet sóval, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verünk. A 6 tojássárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 g porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat (A), a fűszereket, majd apránként, a mákkal felváltva a tojáshabot (B), (C), végül a rumos mazsolát. Megszórjuk a tésztát a zsemlemorzsával és az őszibarackkal (D), a tetejére simítjuk a mákkrémet (E), majd visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!)

6. A habhoz a tojásfehérjéket a felverjük a citromlével, és az apránként hozzáadott porcukorral fényes-kemény habbá verjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kb. 3x7 cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk (F), visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk. Pikáns lekvárt, rumsodót kínálhatunk hozzá.

A rumsodóhoz:
4 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verünk. 4 tojássárgáját habosra keverünk 100 g porcukorral, 1 tasak bourbon vaníliás cukorral és 1 ek. finomliszttel vagy vaníliás pudingporral. Apránként hozzáadunk 3 dl tejet, és gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Levesszük a krémet a gőzről, kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot, végül a rumot. Langymelegen vagy hidegen kínáljuk.

Változatok:

− Tojáshab helyett „ékesíthetjük” a tetejét rumos vagy citromos cukormázzal, csokoládébevonattal, forrón felkent baracklekvárral vagy egyszerűen csak megszórjuk fahéjas porcukorral.
− Minden karakteres, főként savanykás gyümölccsel (pl. meggy, sárgabarack, szilva) vagy befőttel finom.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

280 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás túrókocka

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Hideg
nektarinleves

Nektarinos-
túrós kocka

Cseresznye-egres
tortácskák

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Almás párna

Sonkás táska
és stangli

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Bécsi
krumplisaláta

Spárga tojásos
zöld morzsával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: