2019. február 22.
Gerzson napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert a sütemény elkészítése voltaképpen egyszerű, a végeredmény pedig pazar.


Fotó: Hemző Károly

Habos
mákos szelet

Hozzávalók 24 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 300 g finomliszt
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 80 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 1 nagy doboz őszibarackbefőtt (820 - 850 g)
  • 50 g vaj/margarin
  • 6 tojás
  • 50+50 g porcukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 300 g darált mák
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa
  • A habtakaróhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 1 kk. citromlé
  • 200 g porcukor
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben mindössze néhány pillanat). Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy mélyebb, kb. 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. 

3. A töltelékhez a mazsolát megöntözzük a rummal, az őszibarackokat leszűrjük, és kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.

4. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.

5. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. 6 tojásfehérjét 1 csipet sóval, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verünk. A 6 tojássárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 g porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat (A), a fűszereket, majd apránként, a mákkal felváltva a tojáshabot (B), (C), végül a rumos mazsolát. Megszórjuk a tésztát a zsemlemorzsával és az őszibarackkal (D), a tetejére simítjuk a mákkrémet (E), majd visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!)

6. A habhoz a tojásfehérjéket a felverjük a citromlével, és az apránként hozzáadott porcukorral fényes-kemény habbá verjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kb. 3x7 cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk (F), visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk. Pikáns lekvárt, rumsodót kínálhatunk hozzá.

A rumsodóhoz:
4 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verünk. 4 tojássárgáját habosra keverünk 100 g porcukorral, 1 tasak bourbon vaníliás cukorral és 1 ek. finomliszttel vagy vaníliás pudingporral. Apránként hozzáadunk 3 dl tejet, és gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Levesszük a krémet a gőzről, kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot, végül a rumot. Langymelegen vagy hidegen kínáljuk.

Változatok:

− Tojáshab helyett „ékesíthetjük” a tetejét rumos vagy citromos cukormázzal, csokoládébevonattal, forrón felkent baracklekvárral vagy egyszerűen csak megszórjuk fahéjas porcukorral.
− Minden karakteres, főként savanykás gyümölccsel (pl. meggy, sárgabarack, szilva) vagy befőttel finom.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

280 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Hideg
nektarinleves

Húsos
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Almás párna

Almás túrókocka

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Csokoládés-
narancsos szív

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Zöldségleves
májgaluskával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: