2017. szeptember 21.
Máté napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

 A főrendű Esterházy család sok-sok jeles személyiséget adott a magyar közéletnek: kit államférfiúi, kit hadművészeti, kit mecénási erenyéi tettek nevezetessé. Esterházy Miklós (1765–1833) többszörösen is kitüntette magát: nemcsak Mária Terézia testőrségének kapitánya és a Szépművészeti Múzeum törzsgyüjteményének alapítója volt, de nagy ínyenc is. Neki köszönheti
az utókor ezt a pikáns-finom rostélyost.


Fotó: Hemző Károly

Esterházy-rostélyos

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet kicsontozott rostélyos vagy lapos hátszín (800 g)
  • só, bors
  • 2-3 ek. mustár
  • 4 ek. olaj
  • 600 g vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 30+20 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 1 babérlevél
  • 1 citrom
  • 8-10 szem kapribogyó
  • 1 csapott kk. porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F
G
H

1. A rostélyosokat leöblítjük, szárazra törölgetjük, széleiket 4-5 csippentéssel bevagdossuk, folpackkal letakarva kissé kiverjük. Meghintjük durvára őrölt borssal, megkenjük mustárral, és mélyebb üveg- vagy porcelántálba téve meglocsoljuk az olajjal. Folpackkal letakarjuk, 12-24 órán át a hűtőszekrényben érleljük.

2. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk. Felét félretesszük, a maradékot karikákra, illetve apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk.

3. Kiemeljük a pácléből és megtörölgetjük a hússzeleteket (A). Meghintjük sóval, borssal, majd 30 g felforrósított vajban/margarinban, élénk tűzön mindkét oldalukat elősütjük (3-3 perc) (B), és félretesszük.

4. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a felaprózott zöldségeket (C), néhány percig pirítjuk. Meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a bort, 1 dl vizet, a babérlevelet, 2 kisujjnyi citromhéjat (D), végül beleágyazzuk a húst, és fedő alatt, szelíd tűzön, vajpuhára pároljuk.

5. Közben a félretett zöldségeket uborkagyalun vékonyra szeleteljük (E), és gyufaszálnyi csíkokra metéljük (F). 20 g felforrósított vajban/margarinban 2-3 percig pirítjuk, aztán felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.

6. A húst előmelegített tálra emeljük-rendezzük, melegen tartjuk. A mártást kisebb edénybe szűrjük (G), jól kinyomkodjuk a zöldségekből a lét, de nem passzírozzuk. Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, a cukrot és a tejfölt, végül a párolt zöldségmetéltet (H), és összeforraljuk. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk. Bevonjuk vele a hússzeleteket, és citromkarikákkal, petrezselyemmel/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk. Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 12-24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

718 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Bécsi
krumplisaláta

Krumplipüré-
sütőtök köret

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Húsos
lilahagymatorta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Tatárbifsztek

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Zöldségleves májgaluskával

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: