2017. december 12.
Gabriella napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

Amikor Kolumbusz Kristóf elhozta Európába (a paradicsom, a burgonya, és a csípős chilipaprika társaságában) a kukoricát, csak kevesen sejthették, hogy az aztékok aranyánál is többet érnek a napsárga csövek. Ember és állat egészséges és nélkülözhetetlen tápláléka, ahogyan pedig Erdélyben vagy szép Itáliában készítik, valóságos királyi étek... Őfelsége a puliszka-polenta csakugyan koronát érdemel!


Fotó: Hemző Károly

Polentakorona
csirkemájas raguval

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 dundi póréhagyma
  • 300 g sárgarépa
  • 2 szál zellerzöldje
  • 2+2 ek. olaj + a formához
  • 300 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 400 g csirkemáj (500 g szívvel együtt)
  • 8 zsályalevél
  • 1 ek. paradicsompüré
  • körömnyi csípős paprika vagy 1/4 kk. chilipor
  • 500 g kukoricadara
  • 50 g vaj/margarin
  • 1 csokor petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a póré fehér részét felkarikázzuk, a sárgarépát és a zellerzöldet felaprózzuk. 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a pórét, rádobjuk a sárgarépát, zellerzöldet és fagyos állapotban a zöldborsót (A). Hozzáadjuk a szegfűszeget és a bort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.

2. Közben a csirkemájakat leöblítjük, lecsepegtetjük, leválasztjuk róluk a szíveket (B), a zsiradékot és az inakat-hártyákat (a szívekre nincs szükségünk, más célra, pl. leveshez felhasználjuk). Nagyobb serpenyőbe öntünk 2 ek. olajat, hidegen beleforgatjuk a csirkemájakat, és mérsékelt tűzön 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zsályát, a paradicsompürét, ízlés szerint frissen őrölt borsot, a cseresznyepaprikát, és fedő alatt további 5-6 percig pároljuk.

3. A polentához felforralunk 2 liter vizet, beleszórunk 1 ek. sót, majd a kukoricadarát (C), és folyamatosan kevergetve 3-5 percig, sűrűsödésig főzzük (vigyázat, pöfékel!). Lehúzzuk az edényt a tűzről, és azon melegében belekeverjük a kisebb kockákra vágott vajat/margarint (D). Fedő alatt 10 percig puffasztjuk.

4. Vékonyan kiolajozunk egy 25 cm átmérőjű, 2,5 liter űrtartalmú, középen lyukas, korona alakú, azaz savarin sütőformát. Belesimítjuk-döngöljük a kukoricakását (E), fedővel vagy fóliával letakarjuk, és további 5-8 10 percig pihentetjük.

5. Közben a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük és finomra vágjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. Lazán a csirkemájhoz keverjük a párolt zöldséget, összeforrósítjuk, utánasózzuk, borsozzuk, végül beleforgatjuk a petrezselymet.

6. A polentakoronát méretének megfelelő, lapos tálra fordítjuk-borítjuk a formából (F). Levével együtt a közepébe halmozzuk a csirkemájas ragut (ami kimarad, azt külön tálkába szedve kínáljuk), megszórjuk a félretett petrezselyemmel, és frissen-forrón tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

554 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Krémsajtos-
olívás papucs

Tonhalas
krumplisaláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb

Spenótos-
tojásos rétes

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: