2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Égetett tészták


Fotó: Hemző Károly

Gesztenyekrémes-
csokis fánkocskák

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 60 g vaj/margarin
  • 125 g finomliszt
  • 4 tojás
  • A krémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 250 g gesztenyemassza
  • 3 ek. rum
  • 2 dl jól behűtött tejszín
  • 40 g étcsokoládé
  • 3-4 szelet narancs
  • citromfűlevél

1. A képviselőfánk- vagy más néven égetett tésztához  2,5 dl vizet felforralunk a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen addig keverjük, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan-gondosan könnyű masszává keverjük.

2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt edénykét/konzervdobozt (a jó fánk sütéséhez gőz kell!). A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és egymástól tisztes távolságra 20 db diónyi halmot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, 15-18 percig sütjük. Sülés közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A fánkokat rácsra rakosgatjuk, még melegen (ollóval vagy recés élű késsel) levágjuk a kalapkájukat, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A krémhez a tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral fém habüstbe tesszük, meleg vízfürdőbe állítjuk, és sűrűre-habosra keverjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a rumot, hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a krémbe, aztán csillagcsőrös habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a fánkocskákat.

4. Tálalás előtt a csokoládéból burgonyahámozóval forgácsokat farigcsálunk. A narancsszeleteket hat-nyolc háromszögre vágjuk, beleállítjuk-szúrjuk a krémbe, tetejét meghintjük a csokoládéforgáccsal, és citromfűlevélkékkel vidámítjuk.

Megjegyzések:

Ha mélyhűtött gesztenyemasszából dolgozunk, azt felhasználás előtt 1 órával hagyjuk felengedni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

142 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótos papucs

Tésztában sült
vagdalt

Kelbimbós
gesztenyeleves

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Ringlis
töltött tojás

Erdeigomba-
torta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Burgundiai
rokfortos körte

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: