2018. szeptember 21.
Máté napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Égetett tészták


Fotó: Hemző Károly

Gesztenyekrémes-
csokis fánkocskák

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 60 g vaj/margarin
  • 125 g finomliszt
  • 4 tojás
  • A krémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 250 g gesztenyemassza
  • 3 ek. rum
  • 2 dl jól behűtött tejszín
  • 40 g étcsokoládé
  • 3-4 szelet narancs
  • citromfűlevél

1. A képviselőfánk- vagy más néven égetett tésztához  2,5 dl vizet felforralunk a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen addig keverjük, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan-gondosan könnyű masszává keverjük.

2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt edénykét/konzervdobozt (a jó fánk sütéséhez gőz kell!). A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és egymástól tisztes távolságra 20 db diónyi halmot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, 15-18 percig sütjük. Sülés közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A fánkokat rácsra rakosgatjuk, még melegen (ollóval vagy recés élű késsel) levágjuk a kalapkájukat, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A krémhez a tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral fém habüstbe tesszük, meleg vízfürdőbe állítjuk, és sűrűre-habosra keverjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a rumot, hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a krémbe, aztán csillagcsőrös habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a fánkocskákat.

4. Tálalás előtt a csokoládéból burgonyahámozóval forgácsokat farigcsálunk. A narancsszeleteket hat-nyolc háromszögre vágjuk, beleállítjuk-szúrjuk a krémbe, tetejét meghintjük a csokoládéforgáccsal, és citromfűlevélkékkel vidámítjuk.

Megjegyzések:

Ha mélyhűtött gesztenyemasszából dolgozunk, azt felhasználás előtt 1 órával hagyjuk felengedni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

142 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tonhalas
krumplisaláta

Tésztában sült
vagdalt

Erdeigomba-
torta

Spenótos papucs

Tatárbifsztek

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: