2017. november 23.
Kelemen napja van

TORTÁK > Házias torták


Fotó: Hemző Károly

Sváb körtetorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 60 g mazsola
  • 2 (bio)citrom
  • 300 g finomliszt
  • 200+100 g vaj/margarin
  • 100+60 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1+2 tojássárgája
  • 6 körte
  • 100 g babapiskóta
  • 2 tojás
  • 2 púpozott ek. vaníliás pudingpor
  • 4 dl tejszín
  • 1/2 tasak szintelen tortabevonó zselé
  • 2 ek. körtepálinka

1. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A citromokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk.

2. A lisztet munkalapra szitáljuk, 200 g fagyos vajat/margarint vékony szeletekre vágunk, és széles pengéjű késsel beledolgozzuk a lisztbe. Hozzáadunk 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéj felét, a sót, 1 tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben mindössze néhány perc az egész). Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára hidegre tesszük.

3. Közben a körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk, 1/2 cm-ként, hosszanti irányban mélyen bevagdossuk, megkenjük a citrom levével, hogy meg ne barnuljanak. A mazsolát leszűrjük, lecsepegtetjük. A maradék 100 g vajat/margarint felolvasztjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30 cm átmérőjű gyümöcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel. A tésztát lisztezett munkalapon 34-36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, alját és oldalát villával megszurkáljuk. Az aljára tördeljük a babapiskótát, csinosan elrendezzük rajta a bevagdosott félkörtéket, a közökbe szórjuk a mazsolát, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal/margarinnal.

5. 2 tojást és a maradék 2 tojássárgáját simára keverjük a maradék 60 g porcukorral, a pudingporral, a maradék reszelt citromhéjjal és a tejszínnel, a körték tetejére öntjük. Közepes bordamagasságra helyezett rácson kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!), a formában hagyjuk egészen kihűlni.

6. A tasakon olvasható javaslat szerint, elkészítjük a tortabevonó zselét, hozzáadjuk a körtepálinkát, bevonjuk vele a tortát, és hagyjuk egészen megdermedni. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral és/vagy 2 ek. mandulaforgáccsal, tortaszerűen szeleteljük.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a pálinkát elhagyjuk.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

410 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tökmagos-
sajtos stangli

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Spenótos
omlett-tekercs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrém
paprikaladikban

Spenótos papucs

Szárazborsókrém-
kenegető

Gombás táska

Túrós zöldségtorta

Krémsajtos-
olívás papucs

Szilvás rózsatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: