2017. január 17.
Antal napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták


Fotó: Hemző Károly

Körtés-currys
csirkesaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g csirkemellfilé
  • 3 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 ek. curry
  • 2 citrom
  • 1/2 kg érett körte vagy 400 g körtebefőtt
  • 2 szál dundi szárzeller
  • 1 kisebb fejes saláta
  • 1/2 fej vörös lollosaláta
  • néhány kisebb citromfű- és/vagy majoránnalevél
  • A mártáshoz:
  • 100 g kesudió (natúr)
  • 150 g majonéz
  • 100 g kefir vagy joghurt
  • 1/2 kk. barna- vagy kristálycukor
A
B
C
D

1. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, meghintjük sóval és borssal. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a csirkemelleket, oldalanként 8 percig sütjük, aztán kivesszük őket a serpenyőből, és hagyjuk kihűlni. A pecsenyelében átforrósítjuk-pirítjuk a curryport, lehúzzuk a tűzről.

2. A citromokat forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, szárazra töröljük, az egyik héját lereszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. A körtéket megmossuk (ha túl vastag vagy foltos a héjuk, meghámozzuk), kettévágjuk, magházukat kiemeljük (A), széltében félbevágjuk őket (B), majd apróra felkockázzuk, és meghintjük citromlével.

3. A zellerszárakat megmossuk, „szálkáikat” lehúzzuk-eltávolítjuk, felaprózzuk (C), és a körtéhez keverjük. A kétféle salátát megtiszítjuk, leveleire bontjuk (a fejes salátaszívet egyben hagyjuk), váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.

4. A mártáshoz a kesudiót zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk, majd néhány szem kivételével durvára vágjuk. Elkeverjük a currys pecsenyelében a maradék citromlét, és a majonézhez szűrjük. Hozzáadjuk a kefirt/joghurtot, a reszelt citromhéjat, a barnacukrot, végül ízlés szerint sózzuk.

5. A csirkemelleket előbb szeletekre, majd kockákra aprózzuk. A salátaszívet elnegyedeljük (D), 2 negyedet és 2 levél vörös lollosalátát nem túl mély tálra ültetünk, a többit falatnyi darabokra tépkedjük, és a tál aljára terítjük.

6. A csirkehúst és a vágott kesudiót lazán a körte-zeller együtteshez keverjük, a „salátaágyra” halmozzuk, bevonjuk a mártással, és csak az asztalnál keverjük össze. A félretett kesudióval, valamint citromfű- és/vagy majoránnalevélkékkel díszítjük. Előételként, könnyű vacsoraként, hidegbüfé részeként kínáljuk.

Tippek:

Az olajos magvak hamar megavasodnak, sőt még a moly is megtalálja őket, ezért ajánlatos hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben tárolni. Magas olajtartalmuknál fogva percek alatt felengednek, és máris fogyaszthatók.

Változatok:

Készíthetjük natúr földimogyoróval is: héjából kibontjuk, vörös hártyáját ledörzsöljük, majd zsiradék nélkül megpirítjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

581 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-sajtos
brokkolisaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Waldorf-saláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Toszkán
kenyérsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: